2011. július 22.

2011. július 22., 10:00 , 549. szám

„Abban dicsőíttetik meg az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek; és legyetek nékem tanítványaim. A miképen az Atya szeretett engem, én is úgy szerettelek titeket: maradjatok meg ebben az én szeretetemben!” (János 15:8-9)

Ha a hitben megmaradás a gyümölcsözés kulcsa, akkor miért nem tesszük meg?

1) Mert azt hisszük, hogy a megmaradás az érzéseinken múlik. Pedig a megmaradás alapja az Istennel való kapcsolat, nem egy érzés. A megmaradás a hit cselekedete. Azt mondod ki ezzel, hogy jobban értékeled Isten jelenlétét az életedben, mint bármely múló érzést vagy benyomást. Ha azt hiszed, hogy mindig erős érzelmi töltet kell ahhoz, hogy tudd, Istennel voltál, akkor csalódás fog érni, és végül majd azt gondolod: „Ez nem nekem való.” Pedig igen! Mert másképp nincs lelki gyümölcs.

2) Azt hisszük, hogy megmaradhatunk Krisztusban anélkül, hogy engedelmeskednénk Neki. Jézus azt mondta: „Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben…” (János 15:10). Az Isten minden parancsolatának az összefoglalása egy szó: „szeretet”. Az engedetlenség megtöri a Krisztussal való életerőt adó kapcsolatunkat. Megteheted, hogy vasárnaponként érzelmes istentiszteleteken veszel részt, de ha a hét többi napján bűnös életet élsz, sohasem sikerül „megmaradnod”. Az egyik legnagyszerűbb kép a bőséges gyümölcstermésről az, amit az Ígéret Földjére érkező kémek láttak, akiket Mózes küld ki. Amikor eljutottak az Eskól-völgyig, lemetszettek ott egy szőlővesszőt egyetlen szőlőfürttel, amelyet ketten vittek rúdon…” (4Mózes 13:23). El tudod képzelni? Hallottál már valaha ilyen gyümölcstermésről? Ez a kép lebegjen a szemed előtt! Emlékeztesd magad folyamatosan arra, hogy ez jut mindazoknak, akik hallják Isten igéjét és engedelmeskednek annak!

3) Ha nem vagy kapcsolatban Istennel, nem kapsz lelki feltöltődést. Akkor mért nem jársz gyülekezetbe? Ha valaki így magyarázná, hogy mért nem mosakszik, pl.: 1. Gyerekkoromban kényszerítettek, hogy mosakodjam. 2. Azok az emberek, akik mosakodnak mind képmutatók, mert azt hiszik, hogy tisztábbak másoknál. 3. Sokfajta szappan van, és nem tudom eldönteni, melyik a jó számomra. 4. Régebben mosakodtam, de ráuntam. 5. Csak különleges alkalmakkor mosakszom, például karácsonykor és húsvétkor. 6. Egyetlen barátom sem mosakszik. 7. Majd elkezdek mosakodni, ha idősebb és piszkosabb leszek. 8. Nincs időm a mosakodásra. 9. A fürdőszoba sohasem elég meleg télen és nyáron sohasem elég hűvös. 10. A szappangyárosok csak a pénzre hajtanak. – Vajon milyen véleményünk volna egy ilyen emberről? Istennel szemben és a gyülekezetbe járással kapcsolatban is elhangzanak hasonló kifogások. De a templomban elhangzanak olyan igazságok, amelyeket sehol máshol nem hallasz meg. Itt találhatsz Krisztusra, társakra, erőre, a hit táplálékára, itt lehetsz a mennyei test tagja. Viszlát vasárnap, találkozunk a gyülekezetben!

Héder János,
a KRE főjegyzője,
ungvári és ungtarnóci református lelkész