Bloomberg: A kormányváltás miatt is elhúzódhat a megállapodás az IMF-fel

2020. március 9., 10:33

Az Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások egyebek mellett Olekszij Honcsaruk kormányának menesztése miatt is elhúzódhatnak – mutat rá a Bloomberg, amelynek cikkét az Ekonomicsna Pravda ismertette.

„Az új, 5,5 milliárd dolláros hitel részben a mágnásoknak a kormányra gyakorolt hatása miatt késik hónapok óta” – írja a kiadvány.

A cikk szerint Honcsaruk kormánya tetszett a befektetőknek, Ruszlan Rjabosapka legfőbb ügyészt pedig támogatta a Nyugat. A befektetők most attól tartanak, hogy az új kormánnyal visszatér a politikába az oligarchák befolyása.

„Az új kormánynak elég lehetősége lesz bebizonyítani, hogy a kétségek alaptalanok” – teszi hozzá mindazonáltal a Bloomberg.

Ihor Umanszkij új pénzügyminiszter máris találkozott Josta Ljungmannal, az IMF ukrajnai állandó megbízottjával. Jelezte, hogy Ukrajna számára abszolút prioritás az aktív együttműködés folytatása az IMF-fel.

A hitelintézetnél elismerik, hogy aktív párbeszédet folytatnak Ukrajnával az új finanszírozási programról, de nem készek megnevezni jóváhagyásának dátumát. Az IMF előzetesen még decemberben megerősítette az 5,5 milliárd dolláros, három évre szóló hitelprogramot.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)