Kitüntették az összukrajnai tanulmányi vetélkedők győzteseit

2020. június 17., 10:51 , 1011. szám

Immáron negyedik éve zajlik megyénk területén a Tehetséges gyermekek támogatása 2016–2020 elnevezésű program, mely elsősorban a jó képességű iskolás diákok felfedezésére, anyagi támogatására, önmegvalósítására, önfejlesztésére, az oktatási intézmények technikai felszereltségének bővítésére és modern oktatási technológiák bevezetésére irányul. Az országos tantárgyi vetélkedők által arra szeretnék ösztönözni a tanulókat, hogy alaposabban tanulmányozzanak egy-egy tudományágat. A megmérettetéseket kizárólag Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának előírásai szerint szervezik meg és vezetik le.

A 2019/2020-as tanévben a Beregszászi járás közép- és általános iskolás tanulói szintén részt vettek az országos tantárgyi vetélkedőkön. A verseny első fordulójára a járás 5732 iskolása jelentkezett, a másodikra pedig 785 diák jutott tovább. A tanulók kiváló eredményeket értek el, hiszen a második szakaszban 195 beregszászi járási diák győzött. Tanintézményekre bontva a következő oktatási intézmények tanulói állhattak a dobogó legfelső fokára: Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (66 tanuló), Nagyberegi Református Líceum (40 tanuló), Bakosi Középiskola (18 tanuló), Bátyúi Középiskola (11 tanuló), Gáti Kovács Vilmos Középiskola (9 tanuló), Kovászói Általános Iskola (9 tanuló), Zápszonyi Általános Iskola (5 tanuló), Oroszi Általános Iskola (1 tanuló – megyei győztes), Alsóremetei Általános Iskola (1 tanuló – nemzetközi verseny országos fordulójának győztese).

A verseny harmadik, azaz megyei fordulójában, mely minden évben Ungváron kerül megrendezésre, 52 beregszászi járási diák vehetett részt, s közülük 17 tanuló győzelemmel tért haza.

A Tehetséges gyermekek támogatása 2016–2020 program keretein belül június 10-én megjutalmazták azokat a beregszászi járási tanulókat, akik a vetélkedő különböző fordulóiban kiemelkedő eredményt értek el. Az ünnepségen részt vett Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Nelli Terlecka, a járási közigazgatási hivatal apparátusának vezetője, valamint Lengyel László, a járási adminisztráció oktatási osztályának vezetője. A rendezvényen a járási fordulók 37 győztese, a megyei fordulók 10 díjazottja és győztese, valamint felkészítő tanáraik részesültek dicsérő oklevélben és pénzjutalomban. Érdemes megemlíteni, hogy a járási fordulók győztesei közül hét diák több tantárgyból is kiváló eredményt ért el.

Az országos tantárgyi vetélkedők megyei fordulójában a járás következő diákjai értek el első helyezést: Lenyó Barbara, az Oroszi Általános Iskola 9. osztályos tanulója (magyar nyelvből és irodalomból), Sütő Zsombor, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 7. osztályos diákja (matematikából), Balog András, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 8. osztályos diákja (informatikából).

A dobogó második fokára állhatott: Bocskor Attila, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 9. osztályos diákja (angol nyelvből), Novikov Erik, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 11. osztályos diákja (informatikából), Csoma Boglárka, a Bátyúi Középiskola 8. osztályos tanulója (biológiából), Jaszinszka Szofia, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 8. osztályos diákja (ukrán nyelvből és irodalomból).

Harmadik helyezést értek el: Dublej Anasztázia, a Bakosi Középiskola 11. osztályos tanulója (biológiából), Radvánszky Ágoston, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 11. osztályos diákja (angol nyelvből), Turányi Sztepan, a Kovászói Általános Iskola 8. osztályos tanulója (földrajzból).

Pénzjutalomban részesültek a diákok felkészítő tanárai is, név szerint: Ulihanec Anzselika, a Bakosi Középiskola biológiatanára, Derceni-Majercsik Etella, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium angoltanára, Bilkej Zoja, a Kovászói Általános Iskola földrajztanára, Erdélyi Éva, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium angoltanára, Homa György, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium informatikatanára, Csoma Sándor, a Bátyúi Középiskola biológiatanára, Onoprijenko Viktória, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium ukrán nyelv és irodalom szakos tanára, Jakab Enikő, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium matematikatanára, Kovács Erzsébet, az Oroszi Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Márkus Gabriella, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium matematikatanára.

A felsoroltakon kívül pénzjutalomban részesült Ivanyuk Melissza, az Alsóremetei Általános Iskola diákja, valamint felkészítő tanára, Ivanyuk Oleszja is. A beregszászi járási település tanulója első helyezést ért el a Tarasz Sevcsenko Nemzetközi Nyelvi-Irodalmi Vetélkedő negyedik fordulójában.

Sin József elmondta, hogy az átadóünnepség egyik legkellemesebb meglepetése Ivanyuk Melissza volt, aki magyarul köszöntötte a jelenlévőket, hisz Alsóremetén már 3 éve működik a magyar nyelv fakultatív oktatása, amit elmondása szerint szeretne minél jobban elsajátítani a jövőben.

A rendezvény végén az egybegyűltek egy színes összeállításnak lehettek szem- és fültanúi, hisz magyar és ukrán népdalok hangzottak el Vohminceva Katerina, Palamarcsuk Ljudmilla és Péter Kitti tolmácsolásában.

A rendezvény fő szervezői Radik Olga, a Nemzeti Kisebbségek Beregszászi Járási Oktatási Kulturális Központjának vezetője és Turányi Jaroszláva, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezető szakembere volt.

VV/SD