Színjátszó szakkörrel vette kezdetét a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány nyári programsorozata

2020. augusztus 4., 18:42 , 1018. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány minden évben nyári táborokat szervez a gyermekek különböző érdeklődéséhez igazodva: művészeti, sport, néptánc és népzenei, irodalmi. A 2019/2020-as tanévben azonban a Covid–19 okozta járványügyi helyzet miatt bevezetett óvintézkedések következtében nem engedélyezték a bentlakásos foglalkozásokat, táborok megszervezését és megtartását. A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány minden lehetőséget megragadva a karantén alatt is azon dolgozott, hogy a kárpátaljai fiatalok valamilyen formában részesülhessenek az élményekben, a nyári hónapok tele legyenek barátkozással, tudásbővítéssel, a készségek fejlesztésével, játékkal és kacagással.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány minden járványügyi óvintézkedésnek eleget téve 2020. augusztus 3-án megkezdhette a táborok helyett megszervezett szakkörök megtartását. Ezek közül elsőként a színjátszó szakkör indult el, amelyre előzetesen 21 fő regisztrált.

A program Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosság támogatásával jött létre. A szakkör ideje alatt (2020. augusztus 3–7.) az Alapítvány napi kétszeri étkezést ebédet és uzsonnát biztosít a résztvevők számára. A tábor oktatói: Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (korábban: Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház) színésznője és Mónus Dóra, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszéke Magyar Tanszéki Csoportjának oktatója és a beregszászi színház segédszínésze.

A színjátszó szakkör helyszínét az előző évekhez hasonlóan idén is a Rákóczi-főiskola biztosítja térítésmentesen.

A programra a színjátszás iránt érdeklődő 12–16 éves kor közötti fiatalok jelentkezhettek egy online jelentkezési adatlap kitöltésével 2020. július 24-ig.

Minden résztvevő lázmérést követően írhatta alá a regisztrációs lapot, egymástól 1,5 méteres távolságban helyet foglalva. Az óvintézkedések sikeres betartása érdekében minden gyermek egy „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány logóval ellátott maszkot is kapott, melyet a szakkör idején kötelezően hordania kell majd. A maszkok mellé egyenpólót is kaptak, melyet büszkén viselhettek a foglalkozások alatt.

A programot Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója nyitotta meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola udvarán található filagóriában. Örömét fejezte ki a szakkör megvalósulása kapcsán. Elmondta, hogy a beszédkészség fejlesztése, a színpadi megjelenés erősítése, az önismereti képzés és a csoportban való munka elengedhetetlen feltétele a fiatalok lelki fejlődésének, személyiségük megismerésének és annak határozott kialakulásának. A résztvevők betekintést nyerhetnek a színészmesterség sajátosságaiba, és gyakorlatot szerezhetnek a színpadi mozgás, kommunikációfejlesztés terén. A színjátszó szakkör sosem volt csupán egy programsorozat, hiszen a résztvevők olyan témákat beszélhetnek meg, melyek foglalkoztatják őket, a világról alkotott képüket tárgyalhatják meg annak megismerése érdekében. A szakkör egyben segít eligazodni a világban az empátia és a konfliktuskezelés segítségével.

Az irodaigazgató asszony tájékoztatta a gyermekeket a járványügyi óvintézkedések szigorú betartásáról, melyeknek eleget téve két csoportban fog majd zajlani a szakkör: 9 gyermek és egy tanár részvételével. Továbbá elmondta, hogy minden napon csak az vehet részt a foglalkozásokon, akinek a megérkezéskor mért testhőmérséklete a járványügyi megengedhető értéket mutatta.

A tábor oktatói is üdvözölték a gyermekeket, és tájékoztatták őket a foglalkozások menetéről.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány