Smihal jövőre 29 hrivnya/dollár árfolyamot vár

2020. szeptember 5., 18:37

A 2021-es költségvetés-tervezet körülbelül 29 hrivnya/dollár árfolyammal számol – közölte Denisz Smihal miniszterelnök, akit a zn.ua idéz.

Mint fogalmazott, ezzel jelezni kívánták a befektetőknek és a polgároknak, hogy az árfolyam a továbbiakban stabil marad.

Smihal elmondta azt is, hogy az év végéig az árfolyam a 27–28 hrivnya/dollár tartományban marad, s nem mutatkozik meg rajta az a 44 milliárd hrivnya adósságtörlesztés, amelyet az év végéig kell kifizetnie Ukrajnának.

„Ami a gazdaság, a költségvetés, a valutaárfolyam stabilitását illeti, nálunk minden rendben van… Az árfolyam stabil lesz a 27–28 hrivnya/dollár tartományban” – jelentette ki Smihal rámutatva, hogy az országban jó a helyzet, ami az arany- és devizatartalékokat, a bankok likviditását és a kincstári számlát illeti.

Korábban jelentették, a Gazdaságfejlesztési, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Minisztérium javított előrejelzésén, s 27 hrivnya/dollár éves átlagárfolyammal számol (az év végére 28,3 hr/dollárral), szemben a korábbi előrejelzésben szereplő 29,5 hrivnya/dolláros átlagárfolyammal.

(zn.ua/Kárpátalja)