Potápi: Jól szerepeltek a magyar jelöltek, fontos pozíciókat szerzett az RMDSZ

2020. október 7., 10:49 , 1027. szám

Jól szerepeltek a magyar jelöltek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fontos pozíciókat szerzett a romániai önkormányzati választásokon – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára múlt szerdán Budapesten.

Az államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán úgy fogalmazott: „Nagy győzelmet arattunk mi magyarok, közösen Erdélyben”, jól szerepeltek a magyar jelöltek.

Potápi Árpád János kiemelte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök munkáját, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a jelöltek sikeresen mérettessék meg magukat.

Most az a feladat, hogy a decemberi választásokra koncentráljanak, és ott a legesélyesebb magyar jelölteket támogassák, hogy az RMDSZ parlamenti párt legyen, és adott esetben kormányzati pozícióba is tudjon kerülni – mondta a nemzetpolitikai államtitkár.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kiemelte: 2016-ban színeikben 195 polgármester szerzett mandátumot, most 199. Legnagyobb sikernek ő is Marosvásárhely megszerzését nevezte, ahol 2016-ban még 1700 szavazattal elveszítették a választást.

Az, hogy ilyen arányban sikerült győzni, rövid és hosszú távon is visszaadhatja az erdélyi emberek önbizalmát. Fontos, hogy higgyenek magukban, és abban, hogy nehéz körülmények között is képesek talpra állni. Kitartással és jó jelöltekkel sikerülhet – összegzett Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy ez a voksolás regionális választás volt az ottani magyarság szempontjából. Nem állítottak minden megyében listát, míg az országos vagy európai parlamenti választáson mindenhonnan érkeznek szavazatok – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a járványhelyzet miatt a részvételi arány alacsony volt, és az országos részvételhez képest a szavazási kedv valamivel kisebb volt a magyarlakta területeken.

Volt magyar–magyar verseny, amelynek Székelyföldön nem volt jelentősége, de Székelyföldön kívül több helyen komoly problémát okozott – jegyezte meg.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója szintén azt emelte ki, hogy az RMDSZ szempontjából jól sikerültek a választások. A tömörülés messze a legstabilabb párt – hangsúlyozta.

 (MTI/Kárpátalja)