Soós Kálmán-ösztöndíj-átadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

2020. október 31., 19:07 , 1031. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány közös szervezésében került sor a Soós Kálmán-ösztöndíjak ünnepélyes átadójára október 30-án.

„Soós Kálmán kárpátaljai magyar kutató, tudós, tanár, politikus volt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ismerhettem mint tanárom, mint munkatársam, mint főnököm, és Kálmán minden élethelyzetben megállta a helyét” – emlékezett vissza Csernicskó István, a II. RF KMF rektora az ösztöndíj névadójára.

A tudományos utánpótlás nevelését, támogatását rendkívül fontosnak tartotta, épp ezért viseli ez az ösztöndíjprogram Soós Kálmán nevét, akire így méltóképpen emlékezhetünk.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke elmondta, ha azt akarjuk, hogy fiataljaink itthon maradjanak, szülőföldjükön, és itt kamatoztassák tudásukat, azt a tudást el kell ismerni. Ez az ösztöndíjprogram lehetővé teszi, hogy itthon segíthessék boldogulni azokat, akik Kárpátalján maradtak.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az alapítvány mindig arra törekszik, hogy különböző módon támogassa a kárpátaljai fiatal értelmiségi réteget.

Idén kilencedik alkalommal hirdették meg a Soós Kálmán-ösztöndíjprogramot, amely három részből áll: egy vándoregyetemiből, egy jegyzettámogatásiból, valamint  szakdolgozatok és diplomamunkák támogatásából. Ez alkalommal 56 pályázat érkezett be, amelyből 53 pályázat nyert támogatást.

Az ösztöndíjak kiosztása a karanténszabályoknak megfelelően kis csoportokban valósult meg, a szervezők minden higiéniai előírást szigorúan betartottak.

A Soós Kálmán-ösztöndíjprogram megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

K. K.