Megtartották a XVII. Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciáját

2020. november 1., 09:45 , 1031. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával együttműködve október 30-án tartotta meg a XVII. Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciáját „Jövőt formáló tudomány” mottóval.

A konferenciára fiatal, 35 évnél nem idősebb, alapdiplomával már igen, de tudományos fokozattal még nem rendelkező kárpátaljai magyar kutatók jelentkezhettek. Idén tizenkilenc fiatal kutató jelentkezett a konferenciára, ám összesen húsz előadás került megtartásra reál és humán tudományi szekcióban egyaránt.

Az előadásokat egy tizenöt főből álló zsűri értékelte határon innen és túl, különböző felsőfokú intézményekből, mint például a Debreceni Egyetem, az Ungvári Nemzeti Egyetem vagy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

A konferencia során az elő­adott munkákat, kutatásokat a zsűri nem pontozta, csak tanácsokkal, észrevételekkel díjazta, amelyekkel a hallgatókat segítették, hogy hova és hogyan is haladjon tovább a kutatói munkájuk: milyen szakirodalmakat kell még keresniük, milyen labormunkákat kell elvégezniük stb.

A fiatal kutatók konferenciája mindig igazodik a magyar tudomány ünnepéhez – hangsúlyozta Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója –, hiszen 2003 óta november 3-a a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által jóváhagyott magyar tudomány ünnepe. 1825-ben ezen a napon gróf Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét ajánlotta fel az akkori Magyar Tudós Társaság (a mai MTA) létrehozására.

Váradi Natália hetilapunknak hangsúlyozta: „Ha elég nemes a cél, a körülmények nem számítanak. Éppen ezért a jelenlegi karanténszabályokat figyelembe véve korlátozott létszámban és félig online formában valósult meg a konferencia, de mindennél fontosabb, hogy még ilyen viszontagságos körülmények között is sikerült megvalósítanunk a programot és fejlesztenünk szülőföldünk fiatal tudósait.” Ezenkívül köszönetét fejezte ki a szervezőknek, az előadóknak, valamint a zsűri tagjainak is a kitartó munkájukért és elhivatottságukért.

K. K.