Kazinczy Ferenc mai követői

A KMPSZ szépkiejtési versenye

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

Minden nemzet legbecsesebb értékei közé tartozik az anyanyelv. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 1999 óta február 21-én az ENSZ határozata alapján ennek a közös szellemi örökségnek külön ünnepet szentelnek szerte a világon. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség már ennél korábban is februárban rendezte meg az anyanyelvünket legszebben, legtisztábban beszélő diákok kárpátaljai megmérettetését, a Kazinczy szépkiejtési versenyt.

E nemes vetélkedés megyei döntőjére hagyományosan a Nagydobronyi Középiskolában kerül sor. Idén is itt gyűltek össze február 19-én a korábban megrendezett regionális középdöntők dobogós helyezettjei és tanáraik, hogy a magyar nyelv igazi ünnepévé tegyék a rendezvényt.

A házigazdák nevében az igazgatóhelyettes, Katona-Mironova Berta - maga is magyartanár - mondott lélekemelő köszöntőt, majd Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője ugyancsak nemes és lelkesítő gondolatokkal kívánt sok sikert a versenyzőknek. Bemutatta az öttagú zsűrit is, melynek elnöki tisztét Györke Magdolna, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszékének előadója töltötte be, tagjai pedig Braun Éva, a Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet módszerésze, Hutterer Éva, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előadója, Sin Edina, a főiskola munkatársa és Gazda Erzsébet magyartanár voltak.

A Nagydobronyi Középiskola tanulói maguk is bizonyították, hogy anyanyelvünk értő és hűséges őrzői: zenés irodalmi műsorukkal, majd az azt követően előadott pergő ritmusú magyar tánccal olyan hangulatot teremtettek, amelyben minden résztvevő örömmel hallgatta meg a versenyzők által felolvasott szabadon választott és kötelező szövegeket. A felső osztályosok számára írásbeli fordulóval folytatódott a verseny: megadott mondatokban kellett a megfelelő jelekkel érzékeltetni a hangsúlyozást és a beszédszüneteket. Az összesítés után a zsűri a következő eredményeket hirdette ki:

7-9. osztály: I. Balogh Marianna (Nagydobronyi Középiskola), II. Hurik Alexandra (Kisgejőci Középiskola), III. Kész Réka (Salánki Mikes Kelemen Középiskola);

10-12. osztály: I. Horbász Veronika (Nagydobronyi Református Líceum), II. Nagy Flóra Boglárka (Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG)), III. Bogáthy Boglárka (Kisgejőci Középiskola), IV. Sárközi Andrea (BMG), V. Bencze Evelin (Bátyúi Középiskola).

A KMPSZ oklevelei mellett a díjazottak értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak, de rajtuk kívül is minden versenyző kapott kisebb ajándékot. A két első helyezettnek Szántó Edit, a pedagógusszövetség magyar szakos módszertani szakcsoportjának elnöke a győri Nemzeti Összetartozásunk Alapítvány különdíját nyújtotta át. A felső osztályos kategória győztesei képviselik majd Kárpátalját az áprilisban Győrben sorra kerülő Kárpát-medencei Kazinczy szépkiejtési versenyen. Szántó Edit ezenkívül rövid tájékoztatót tartott az Anyanyelvápolók Szövetségének anyaországi működéséről. A jelen levő magyartanárok szándéknyilatkozatot írtak alá, mely szerint szervező bizottságot hoznak létre a Szövetség kárpátaljai tagozatának megalakítására.

m