A Gyöngyösbokréta sikere Kisvárdán

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

Az itthon és külföldön egyaránt nagy sikereket elérő derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttesről - melynek koreográfusa Korolovics Zsolt - már többször olvashattak lapunk hasábjain. A minap arról értesültünk, hogy február 19-én a formáció szép sikert ért el a magyarországi Kisvárdán. A részletekről Korolovics Valériát, a Derceni Művelődési Ház igazgatóját kérdeztük.

- Milyen rendezvényen vettek részt Kisvárdán?

- Egy új hagyományteremtő rendezvénynek adott otthont Kisvárda. A nyíregyházi székhelyű Szabolcs Alapfokú Táncművészeti Iskola a művészeti oktatás területén rangos tanintézménynek számít. A közelmúltban úgy döntöttek, hogy megrendezik az I. Nemzetközi Néptánc és Világtánc Fesztivált, melyre az anyaországon kívül a határon túlról is meghívnak táncegyütteseket. Így utazhattunk el a rendezvényre, ahol Kárpátalját képviseltük.

- Hogyan zajlott maga a verseny?

- Ugyanezen a napon délelőtt egy másik eseményre is sor került a Szabolcs Alapfokú Táncművészeti Iskola szervezésében: az I. Alapfokú Művészeti Iskolák Néptánc Találkozójára, melyen mi nem vettünk részt. Ezt követően került sor magára a Nemzetközi Néptánc és Világtánc Fesztiválra a Várszínházban és a Művészetek Házában. Elmondható, hogy a szervezők kiváló munkát végeztek, számos anyaországi és határon túli tánccsoporttal találkozhattunk itt.

A verseny több kategóriában zajlott, mi a 15-18 évesek kategóriájában léptünk színpadra. A repertoárunk kapcsán tudni kell, hogy azt a szervezők az általunk leírt táncokból választották ki. Így végül is egy szatmári táncot, egy beregi csárdást és egy beregszentmiklósi ruszin táncot adtunk elő. Nagyon izgultunk, végül a beregi tánccal harmadikok lettünk, a másik két tánc pedig a negyedik és az ötödik helyezést kapta meg.

- Elégedettek az elért eredménnyel?

- Ha a csapatok magas számát és tudását nézzük, akkor mindenképpen, hiszen nagyon erős formációkkal kerültünk szembe, s ennek tükrében ez a harmadik helyezés mindenképpen nagy eredmény. A házigazda tánciskola csapata nagyon komoly felkészültségről tett tanúbizonyságot, de még komolyabb elismeréssel kell adóznunk a második helyezett erdélyi csapatnak, őket figyelve az volt az érzésünk, hogy ezeket a táncosokat nem lehet a színpadon "letáncolni". Komoly meglepetést okozott még a beregszentmiklósi ruszin tánc által elnyert ötödik hely, melyet mindannak ellenére sikerült megszerezni, hogy ez még viszonylag friss koreográfiának számít a gyöngyösbokrétások körében, s a táncosaink nem tudták még ezt tökéletesen begyakorolni.

Külön szeretném kiemelni, hogy részvételünket a versenyen a KMKSZ megyei szervezete is támogatta.

Fischer Zsolt