Koronavírus: Akár öt évig is eltarthat a járvány?

2021. szeptember 2., 12:40 , 1073. szám

Felgyorsult a koronavírus terjedése Ukrajnában az új, az eddigieknél fertőzőbb és halálosabb Delta-törzs megérkezésével: nyár eleje óta először a megbetegedések száma az elmúlt héten meghaladta a napi kétezer főt, ami pedig az új halálos kimenetelű Covid–19-esetek számát illeti, Ukrajna a hét végén a 16. helyen állt a világon. A nyugtalanító adatok a nagyszabású függetlenség napi ünnepségek után jelentkeztek, ami egybeesett az ukránok tömeges hazatérésével a külföldi üdülőhelyekről, ráadásul a napokban az új tanév. Az Egészségügyi Minisztérium arra számít, hogy akár már ősszel el kell majd rendelni a teljes zárlatot, miközben egyre gyakrabban hallani, hogy a járvány akár öt évig is eltarthat még.

Itt a Delta

Múlt pénteken az Egészségügyi Minisztérium 2032 új koronavírusos fertőzésről számolt be az előző napi 1581 után. Legutóbb a napi megbetegedési mutató június 4-én haladta meg a kétezret, akkor 2266 esetet jelentettek. Ugyanakkor a Delta-vírustörzzsel megfertőzöttek száma két hét alatt a 3,5-szeresére nőtt.

Lapzártánkkor még valamennyi ukrajnai régió zöld besorolású, de csak idő kérdése, hogy mikor lesz szükséges ismét a járványügyi korlátozó intézkedések bevezetése. Jurij Hanicsenko, a Kijevi Gazdasági Iskola Egészséggazdasági Központjának vezetője szerint Donyeck, Zaporizzsja, Szumi, Ternopil, Csernyivci és Csernyihiv megyékben a legnagyobb a veszélye a kór terjedésének, illetve annak, hogy a terjedés ellenőrizhetetlenné válik. Ezekben a régiókban a kimutatott új megbetegedések aránya meghaladja az öt százalékot, márpedig, mutat rá Hanicsenko, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor mondhatjuk, hogy az incidencia ellenőrzött, ha ez a mutató 5% alatti.

Kárpátalján sem megnyugtató éppen a helyzet a megyei állami adminisztráció weboldalának adataiból ítélve. Szombaton a régióban 11 új esetet regisztráltak. Vasárnap nem jelentettek újabb fertőzöttet, ami bizonyára az elvégzett tesztek alacsony számának is betudható. Majd hétfőn 12 új esetről érkezett jelentés. A hétfőn regisztrált fertőzöttek közül három gyermek. A megyénkben a koronavírusos betegeknek fenntartott 940 kórházi ágy kihasználtsága 9%-os.

A legkritikusabbnak a Csernyivci megyei helyzet tűnik, ahol a kórházi kezelésre szoruló új betegek mutatója a 2-3-szorosa a többi megyéből jelentettnek, miközben a Covid-betegek számára fenntartott kórházi ágyak több mint fele máris foglalt a régióban.

Hanicsenko szerint Ukrajna régiói akár 2-3 héten belül elveszíthetik a zöld járványügyi besorolást. Az újabb járványhullám kialakulásának kockázata szerinte máris magas, és a továbbiakban csak nőni fog.

Akár öt évig is eltarthat a járvány

Valamivel későbbre várják a járványt Ukrajna Egészségügyi Minisztériumában. Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos, miniszterhelyettes megerősítette, hogy előrejelzésük szerint az őszi járványhullám a tavalyi forgatókönyv szerint alakul majd. Vagyis a betegség fellángolása kb. októberre–novemberre tehető.

Kuzin a BBC News Ukrajina portálnak nyilatkozva úgy vélte, amennyiben az ukránok felveszik az oltást, betartják a szociális távolságot, a teljes zárlat (lockdown) bevezetését el lehet halasztani decemberre–januárra, vagy akár teljesen el lehet kerülni. Ez utóbbiban azonban senki nem hisz igazán, tehetnénk hozzá. A lockdownról a helyi hatóságoknak kell dönteniük, Kuzin azonban nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy amennyiben a helyzet jelentősen romlik, országos szinten is elrendelhetik a teljes zárlatot.

Az országos közegészségügyi főorvos beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány Ukrajnában és világszerte akár öt évig is eltarthat.

„A vírus gyorsan mutálódik, és minden hónapban új törzsekkel találkozhatunk. De a tudomány sem áll egy helyben, új vakcinák jelennek meg. Ez még több, akár 2–5 évig folytatódhat így, amíg meg nem jelenik valamilyen közös globális megelőzési stratégia univerzális oltás vagy kezelés formájában” – foglalta össze Kuzin.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter mindjárt két járványhullámmal is számol a közeljövőben. Szerinte az őszit egy második is követni fogja, valószínűleg jövő februárban–márciusban.

Szerhij Dubrov professzor, az Aneszteziológuszok Szövetségének elnöke az esetszám sokkal gyorsabb növekedésére számít idén ősszel. Mint rámutat, a Delta-­törzs 3-4-szer olyan fertőző, mint az Alfa-törzs.

Előzőleg Tedros Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet vezetője elmondta, hogy az őszi hónapok rendkívül fontosak lesznek a járványra való felkészülés és az arra való reagálás szempontjából. Hozzátette, stabilizálódott a helyzet a világban, ami a naponta észlelt új fertőzések és halálesetek számát illeti. „De ez a stabilitás nagyon magas szinten következett be – több mint 4,5 millió megbetegedés és 68 ezer haláleset” – mutatott rá.

Fogjuk a vakcinára?

Az Egészségügyi Minisztérium azzal az ambiciózus tervvel vágott neki a nyárnak, hogy fokozza a lakosság oltásának ütemét, és szeptemberig végeznek ötmillió ember teljes immunizálásával. Az ötmillió beoltott nem túl sok egy negyvenmilliós országban, azonban még ezt a célkitűzést sem sikerült elérni. Az augusztus 29-i állapot szerint 3 622 915 fő kapta meg mindkét oltást, ami a lakosság 10%-ának sem felel meg.

Utóbb Viktor Ljasko egészségügyi miniszter azt a furcsán hangzó magyarázatot találta ki a kudarcra, hogy a feladat teljesíthető lett volna, ha az oltáshoz egydózisú vakcinát használnak. Bizonyára arra gondolt, hogy az oltás első dózisát már közel 5,5 milliónyian kapták meg Ukrajnában. Egydózisú vakcinából azonban egyelőre csupán egy van a világon, a Janssen a Johnson & Johnsontól, és nem tudnak eleget gyártani belőle ahhoz, hogy minden igénylőnek jusson. Vagyis amikor Viktor Ljasko és tárcája kitűzte az oltási célt, aligha számíthattak rá, hogy az országot elárasztják Janssen vakcinával. Ebből a szempontból különösen szerencsésnek mondhatja magát Kárpátalja lakossága, amennyiben a jelentkezőknek Magyarország Kormánya jóvoltából júliusban–augusztusban lehetősége volt beadatni a határ túloldalán – Barabásban, Lónyán vagy Záhonyban – a Johnson & Johnson készítményét.

Végső soron egész Ukrajna igen szerencsésnek mondhatta magát a nyár folyamán, hiszen szinte folyamatosan több vakcina állt rendelkezésre, mint amennyit be tudtak adni. Vagyis vakcinahiány nemigen hátráltatta az oltási kampányt.

Ami a legújabb szállítmányokat illeti, vasárnap 188 370 adag Pfizer/BioNTech vakcina érkezett az Egyesült Államokból, augusztus 4-én pedig Dániá­ból 509 400 dózis AstraZeneca vakcinát kapott Kijev. Mindkét szállítmány a COVAX kezdeményezés keretében érkezett. A COVAX révén eddig összesen 4 325 910 dózis koronavírus elleni vakcinához jutott Ukrajna.

Emellett érkezett még 54 ezer dózis AstraZeneca Litvániából, s további 1,5 millió adag ugyanebből a készítményből Németországból. További 650 000 adag AstraZenecát Lengyelországtól készül megvásárolni Ukrajna.

A kormány igyekszik megtenni a maga módján, amit tud. Nemrég például meghirdették, számítógépeket sorsolnak ki azon iskolák között, ahol legalább a tanárok 80%-át beoltották már koronavírus ellen – jelentette a zn.ua az állami oltási weboldal, a vaccination.covid19.gov.ua nyomán. A három fődíj a győztes iskolák számára: 10 személyi számítógépből, 10 headsetből és 10 routerből álló készlet. Kisorsolnak 15 kisebb díjat is a győztes iskolák között. Az eredményhirdetésre 2021. október 3-án, a pedagógusok napja alkalmából kerül sor.

Csakhogy a tanév szeptember 1-jén kérlelhetetlenül elkezdődött, és a pedagógusoknak eddig a pillanatig legfeljebb a fele vette fel az oltást. Ez pedig előrevetíti, hogy a legtöbb iskola és egyéb oktatási intézmény kénytelen lesz bezárni a járvány újabb hullámának érkezésével.

(zzz)