Vasárnap volt Budapesten a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség 29. tisztújító kongresszusa

Újabb két évre választották a Fidesz elnökévé Orbán Viktort

2021. november 16., 17:07 , 1084. szám

A magyar kormányfőt 1 061 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnökké. Újraválasztották az alelnökök többségét is, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Kósa Lajost, a tisztségről miniszteri posztja miatt leköszönő Novák Katalin helyére pedig Gál Kinga európai parlamenti képviselőt választották negyedik alelnöknek. A tisztújító kongresszuson a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget Brenzovics László elnök és Barta József alelnök képviselte.

A kongresszuson felszólalt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miniszterelnök-helyettes, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke – aki kijelentette: „Az elmúlt bő egy évtizedben a Fidesz az összes lényeges kérdésben a helyes utat választotta” –, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Marek Kuchciński, a lengyel Sejm külügyi bizottságának elnöke, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnöke, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, Nagy István földművelésügyi miniszter, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Lezsák Sándor, a parlament alelnöke és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz leköszönő alelnöke.

Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke beszédében elmondta: „Úgy látom, hogy az első 33 év, minden, ami eddig történt, csak bemelegítés volt. Sok minden történt, sok mindenbe belevágtunk, sok mindent elértünk. Oroszok ki, kommunisták el, csődből vissza, alkotmány be, IMF haza, rezsi le, migránsok kívül, határon túliak egybe, és ami a legfontosabb: szív fel. Valóban nem kevés, mégis úgy érzem, csak a kezdet, csak a felkészülés az igazán nagy dolgokra, amelyek még várnak ránk. És ebből nem szeretnék kimaradni. Az a legbiztosabb, ha elöl megy az ember. Az biztos, hogy itt a legnagyobb a golyózápor, de cserébe innen látsz a legjobban. A Fidesz hűséget, hitet és bizalmat jelent. A Fidesz hűséges párt. Hű Magyarországhoz és annak népéhez, hű a magyar emberekhez.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban olyasmik történnek majd, amit még senki sem látott. Kezdődött a nyugdíjasoknak kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal. Folytatódik a 13. havi teljes nyugdíj kifizetésével. A fiatalok januártól nem fizetnek személyi jövedelemadót, 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer a garantált bérminimum – folytatta a miniszterelnök, majd hozzátette: hathavi fegyverpénzt kapnak a katonák és a rendőrök. Húsz százalékkal nő az ápolók, a szociális és a kulturális ágazatban dolgozók bére. A családoknak visszafizetik a 2021-ben befizetett adót. Ilyen se volt még – hangsúlyozta a Fidesz újraválasztott elnöke.

„Nem érhetjük be azzal, amit elértünk, mert még mindig vannak szegények. Még mindig nem születik elég gyermek. Még mindig nincs mindenkinek jó lakása. Még nem elég se a fizetés, se a nyugdíj. Egész egyszerűen többre van szükségünk. Miért érnénk hát be azzal, amink van?” – tette fel a kérdést a magyar miniszterelnök, aki hangsúlyozta: ha folytatjuk a polgári kereszténydemokrata kormányzást, tíz év alatt újra hatalmas utat tehetünk meg. „Felléphetünk a fejlett országok közé. Felszámolhatjuk a szegénység maradékát is. Zöld, egészséges, természeti kincseit és szépségeit megőrző, egészségesebb és hosszabb ideig élő emberek országa lehetünk” – hangoztatta.   

(mti/dózsa)