Adventi virágkötészeti napot szerveztek a Rákóczi-főiskolán

2021. november 27., 08:32 , 1086. szám

Hatodik alkalommal szerveztek virágkötészeti napot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán november 26-án. A rendezvényt korábban a kertészmérnöki szak népszerűsítése céljából hívták életre, mára azonban a karácsonyt megelőző adventi időszakra kifejezetten jellemző jótékonykodással kapcsolódik össze.

A szaknapon – mely a Biológia és Kémia Tanszék Agrár Tanszéki Csoportjának szervezésében valósult meg –  a főiskola átriumában már valódi adventi hangulat fogadta a belépőket. Voltak ott mézeskalácsok, valamint különböző, zömében természetes anyagokból álló adventi díszítőelemek.

A hagyományosan minden évben advent előtt megrendezett eseményt dr. Kohut Erzsébet, a Biológia és Kémia Tanszék vezetője nyitotta meg, aki örömét fejezte ki az összegyűlt résztvevők számát illetően, majd kellemes időtöltést és várakozást kívánt a jelenlévőknek.

Dr. Komonyi Éva, a tanszék docense Adventi és karácsonyi dekorációk, finomságok kertünkből című előadásában a virágkötészetben is használatos szárított gyümölcsöket vette górcső alá, azonban kitért az adventi időszak számos velejárójára, mint az adventi koszorú és a gyertyák pozitív hatására, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy magunk mögött hagyjuk a feszültséget, a nehézségeket. Előadásában olyan gyümölcsöket, édességeket, ízletes finomságokat mutatott be, amelyek nélkül elképzelhetetlen az ünnep: ilyen az alma, a dió, a mogyoró, a csipkebogyó, a birsalma, a lekváros linzerkarika, a bejgli, a zserbó és még sok más.

Jakab Eleonóra adjunktus A karácsonyhoz köthető növények a Bibliában című előadásában rámutatott a gyümölcsök szimbolikájára is.

Az előadásokat követően Gajdos Éva, az Agrár Tanszéki Csoport tanára szakmai vezetésével a jelenlévő tanárok és diákok hozzáláttak az adventi koszorúk, kopogtatók és asztali díszek készítéséhez. Az elkészült díszek eladásából befolyt összeget a szervezők jótékony célra ajánlják fel.      

lexi