Célba értek a Határtalan Segítség Alapítvány ajándékai

2021. december 31., 08:36 , 1090. szám

A karácsonyi és az újévi ünnepek közötti időszakban célba értek a Határtalan Segítség Alapítvány Kárpátaljának gyűjtött cipősdobozai. Az alapítvány nem első ízben juttat el adományokat megyénkbe.

Pálfy-Kovács Erika kárpátaljai kapcsolattartó, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Téglási Alapszervezetének elnöke, aki közel másfél hónapja került kapcsolatba Mester János alapítóval, elmondta, hogy az alapítvány 2010-ben jött létre a Magyarországon vagy külhonban élő hátrányos helyzetű és az intézményekben nevelkedő gyermekek megsegítésére.

– Az egyik kiemelkedő programjuk a Rolling Kids, melynek célja a gyerekek biztonságos közlekedésre nevelése óvodáskortól. Ennek az Ungvári járás óvodái közül a Téglási Tündérkert Óvoda az első kedvezményezettje. A projekt keretében láthatósági mellényeket és a közlekedési szabályok megtanulásához szükséges eszközöket, köztük különböző pedálos járműveket (gokartot, futóbiciklit, rollert stb.)  is kaptak.

Az alapítvány másik programja a cipősdoboz-akció, melynek keretében svájci és anyaországi személyek ajánlják fel adományaikat. Közel 100 csomagot adtak át a napokban a Csapi kistérségben. Ez a karácsony egyik legfontosabb üzenetéről, a szeretetről szól, hiszen mindazok, akik az akció keretében számukra ismeretlen gyermekeket ajándékoznak meg, mindezt a szeretet jegyében teszik.

Az adományból részesültek a Ráti Szent Mihály Gyermek­otthon és a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakói, valamint a Csapi kistérség óvodái. A Tiszasalamoni Óvoda kis neveltjeinek és dolgozóinak a Csapi Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának képviseletében Palkó Katalin és Bálint Evelin juttatta el szerdán a svájci–magyar Határtalan Segítség Alapítvány ajándékait. A csomagok főleg játékokat, tanszereket, gyermekruhákat és némi édességet tartalmaztak. A különböző fejlesztőjátékok nagy segítséget jelentenek a gyermekek napi játéktevékenységének színesebbé tételében.

A Csapi Mese Óvoda Szivárvány Csoportjának csütörtökön Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, megyei képviselő és Hurik Ilona, a Csapi Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője adta át a cipősdobozokat. Az átadást követően Balogh Lívia elmondta, hogy hála Istennek, a KMKSZ-t gyakran keresik meg különböző alapítványok.

– Így történt ez most is, hiszen mi egy régóta működő, megbízható szövetségként vagyunk jelen a közösségek életében. A Határtalanul Alapítvány – amely magyarországi, illetve svájci tagokkal rendelkezik, s ott gyűjtik össze a karácsonyra szánt ajándékokat ide, Kárpátaljára – már a múlt évben is megkeresett bennünket, volt egy jól sikerült közös együttműködésünk. Ennek apropóján sikerült december 23-án egy újabb szállítmányt áthozni Kárpátaljára, melynek tartalmát az óvodai csoportok kapják, és ezeket a KMKSZ csapi kistérségi képviselőcsoportjának segítségével kézbesítettük. Azt nem tudjuk, hogy mi van bennük, hiszen az ajándék lényege pont ez, a meglepetés! Szeretném megköszönni Mester Jánosnak, az alapítvány elnökének, hogy gondolt ránk és összegyűjtötte, illetve maga elszállította a csomagokat – mondta Balogh Lívia.

– A magyar frakció mindig szívén viselte a magyarság sorsát, különös tekintettel a gyerekekét, hiszen ők a felnövekvő nemzedék – emelte ki Hurik Ilona, a Csapi Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője. – A KMKSZ nagy munkát fektetett abba, hogy a magyar kormány segítségével megújuljon a csapi óvoda, most a magyar iskola felújítása tart. Ezenkívül örömmel veszünk részt bármilyen akcióban, amennyiben felkérnek minket, s amiben tudunk, segítünk. Most is örömmel jöttünk, hogy ezeket az ajándékcsomagokat átadjuk a gyerekeknek.

Az óvodások nagy örömmel és érdeklődéssel kezdték kibontogatni a szépen becsomagolt dobozokat, majd boldogan mutogatták egymásnak, melyik mit rejtett.

Béres-Pujó Gizellától, a magyar Szivárvány Csoport óvónőjétől megtudtuk, hogy a nagycsoportba 20 gyermek jár. Ezenkívül két magyar kiscsoport működik, s összesen 50-en foglalkoznak az óvoda magyar tannyelvű csoportjaiban.

– A Mese Óvodában sok a vegyes családban nevelkedő gyerek, a foglalkozásokon igyekszünk megismertetni velük a magyar hagyományokat, és felkészíteni a csöppségeket az iskolai tanulásra – jegyezte meg. Köszönetét fejezte ki a KMKSZ Csapi Alapszervezetének a közelmúltban vásárolt Mikulás-ruháért, amelyet Bicske testvérváros Tessely Zoltán magyar parlamenti képviselő által eljuttatott támogatásából vettek. Az óvónő a szülők és a gyerekek nevében köszönetet mondott a jótevőknek, akik ilyen sok ajándékkal halmozták el az óvodát, valamint a KMKSZ helyi alapszervezetének, hogy segítettek eljuttatni a dobozokat, amelyeket aztán óvodán belül szétosztanak a csoportok között, és közösen fogják használni.

rv