Nincs hiány az alapvető élelmiszerekből

2022. március 24., 17:15 , 1100. szám

Világméretű élelmezési problémákat okozhat az orosz–ukrán háború. Ugyanakkor Ukrajna elégséges készletekkel rendelkezik az alapvető élelmiszerekből – közölték illetékesek.

Az ukrajnai háború tömeges éhezést okozhat a világban, és összeomolhat a globális élelmiszerrendszer – írta António Guterres ENSZ-főtitkár március 19-én a Twitteren.

„Az ukrajnai háború máris megzavarja az ellátási láncokat, s az üzemanyag-, élelmiszer- és szállítási árak meredek emelkedéséhez vezet. Mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk az éhínség viharát és a globális élelmiszerrendszer összeomlását” – idézi Guterrest a korrespondent.net.

Az Európai Bizottság ugyanakkor annak lehetőségére figyelmeztet, hogy magában Ukrajnában is éhínség alakul ki. Erről Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért és humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa beszélt a Welt am Sonntagnak adott interjújában.

„Az ostromlott városokban az emberek apokaliptikus körülmények között élnek: nincs élelem, nincs víz, nincs orvosi ellátás és nincs kiút” – mondta.

Véleménye szerint az ukrajnai humanitárius válság már elérte a kritikus pontot, de a helyzet még rosszabbra fordulhat.

„Ez a kíméletlen invázió több mint három hete kezdődött, de már kezdjük látni, hogy közeleg az éhínség” – mondta az EU-biztos, hozzátéve, hogy az olyan ostromlott városok lakossága, mint Mariupol, már most is éhezik.

Követelte, hogy azonnal állítsák le a nemzetközi jog megsértését Ukrajnában.

„Felelősségre kell vonni azokat, akik felelősek ezért a jogsértésért, és ezáltal elképzelhetetlen szenvedést okoznak a polgári lakosságnak. Ismételten felszólítom Oroszországot, hogy tegyen eleget vállalásainak a nemzetközi humanitárius jog terén, és haladéktalanul állítsa le a katonai műveletet” – mondta Lenarcic.

Roman Lescsenko agrárpolitikai miniszter a Rada tévécsatorna műsorában igyekezett megnyugtatni a nézőket, emlékeztetve, hogy „Ukrajna több mint 400 millió embernek garantálja az élelmiszert a világon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelenleg az ukránok igényei az elsők, és megjegyezte, hogy elegendő tavalyi készlet áll rendelkezésre az országban. Biztosított, Ukrajna megbirkózik az élelmezésbiztonsági kérdésekkel.

Egyben jelezte, a vetési kampányra Ukrajna minden olyan régiójában sor kerül, ahol lehetőség van a „földre menni”, így az élelmezésbiztonság kérdése megoldódik.

„Ahol fizikailag vetni tudunk, ahol nem lőnek, ahol ki lehet menni a mezőre, kimegyünk a táblákra és vetünk. Nemcsak Ukrajna nyugati részéről beszélünk, hanem a központiról és a déliről is, mindenütt vetni fogunk, ahol tudunk” – mondta Lescsenko.

Rosztyiszlav Surma, az Elnöki Hivatal vezetőjének helyettese is megerősítette egy televíziós műsorban, hogy az ország el van látva élelmiszerrel.

„Élelmiszerrel el vagyunk látva jelenleg és el leszünk látva jövőre is, mert ma a készletek búzából, kukoricából, napraforgóolajból, az alapvető termékekből a raktárakban, gabonatárolókban 3–5 évre elegendők, hiszen 70-80%-át exportáltuk ezeknek a termékeknek. Ezért magunkat mindenképpen ellátjuk” – közölte a tisztviselő.        

(zzz/korrespondent.net)