Ukrajnai kulturális intézményeket segítenek magyarországi múzeumok

2022. április 28., 15:22 , 1106. szám

Műtárgyak biztonságba helyezésére szolgáló speciális csomagolóanyagokat gyűjtöttek a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága (ICOM Magyarország) szervezésében a magyarországi múzeumok az ukrajnai múzeumok kérésére. Az adományt április 27-én indították útjára Záhonyból az ukrán fővárosba.

A háborúban fontos odafigyelni a történelmi és kulturális örökség megmentésére és megőrzésére is. Oroszország és Ukrajna háborújának következtében sok ukrajnai múzeum került nagyon nehéz helyzetbe, melyek segítségre szorulnak a műkincsek védelmében. Ide tartozik például a kijevi világörökségi helyszín gyűjteménye is.

„A háború kitörése után rögtön fölvettük a kapcsolatot az ukrajnai kollégákkal, hogy tudunk-e valamiben segíteni. Folyamatosan azokat a híreket kaptuk, hogy nagy szükségük van olyan csomagolóanyagokra, olyan eszközökre, melyekkel a múzeumokban őrzött műtárgyakat biztonságba tudják helyezni. Ezért a magyarországi múzeumok között elkezdtünk gyűjtést szervezni. Nemcsak vidéki és országos múzeumok, hanem olyan partnercégek is, amelyek a múzeumokkal együtt dolgoznak, felajánlották azokat a csomagolóanyagokat, melyeket ma át tudunk adni az ukrán kollégáknak. Nagyon fontos volt, hogy csak olyan anyagot gyűjtsünk, amellyel célzottan tudunk segíteni. A partnereink segítségével eljutottunk a kijevi világörökségi helyszínek gyűjteményeihez, ahol konkrétan megmondták, hogy milyen eszközökre és anyagokra van szükség. Ezeket gyűjtöttük össze, egy egész kamionnyit. Azt gondolom, hogy ezek valóban olyan eszközök lesznek, melyek ott helyben, Kijevben most nagy segítséget jelentenek” – foglalta össze dr. Sári Zsolt, az ICOM Magyarország elnöke Záhonyban.

Az ICOM Magyarország elnöksége a háború kitörése után nyilatkozatot is kiadott, melyben szolidaritását fejezte ki Ukrajnának, és támogatásáról biztosította az ukrán kollégákat és múzeumo­kat. „Meggyőződésünk, hogy egy-egy nemzet kultúrája a világ kultúrájának a része, és a sérülések, károk nemcsak Európát, de az egész világot végzetesen sújtják” – áll Magyarország négy országos múzeumi, illetve közgyűjteményi szakmai szervezetének elnöke által aláírt 2022. március 3-i nyilatkozatban.

TV21 Ungvár/CsA