Smihal: A háborús veszteségek elérték a 600 milliárd dollárt

2022. május 26., 15:44

Az orosz csapatok általános inváziója következtében Ukrajna gazdasága 600 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el – jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórum Ukrán Házában rendezett vitában Denisz Smihal miniszterelnök, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

A miniszterelnök szerint Ukrajnának több szakaszon kell keresztülmennie egy új európai jövő felépítéséhez, ezek közül az első: több mint 200 vállalkozás, 12 repülőtér és több mint 1 000 oktatási intézmény, valamint az egyéb megsemmisült infrastruktúra helyreállítása.

Hozzátette: a harcok során közel 25 ezer kilométernyi út sérült meg, és megsemmisült 40 millió négyzetméternyi lakásállomány. Ráadásul a veszteségek nem véglegesek, a háború minden egyes napjával tovább nőnek.

Smihal felszólította a nemzetközi partnereket, hogy a United 24 alapon keresztül támogassák pénzügyileg Ukrajna újjáépítését, és ami a legfontosabb: mozdítsák elő a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, hogy azt Ukrajna javára lehessen fordítani.

Korábban jelentették, hogy Ukrajna az ország helyreállítására az orosz katonai agresszió után létrehozta a United 24 alapot, és a szükséges forrásokat 600 milliárd dollárra becsüli.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)