Kirakatper: Az ukrán hadseregben harcoló „külföldiek” felett ítélkeztek a Donbászon

2022. június 15., 08:58 , 1112. szám

Az egyedül Oroszország által elismert entitás, az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” „bírósága” múlt héten tárgyalta a brit Shaun Pinner és Aiden Aslin, valamint a marokkói Szaaudun Brahim ügyét.

Sajtóértesülések szerint a 28 éves Aiden Aslin 2018-ban kezdte a szolgálatot az Ukrán Fegyveres Erők 36. tengerészgyalogos dandárjában. Robert Jenrick, Aslin nagy-britanniai lakóhelyének alsóházi képviselője a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: Aslin brit–ukrán kettős állampolgár, ukrán menyasszonya van. A férfi április közepén esett fogságba Mariupolban.

Ugyanekkor fogták el a 48 éves Shaun Pinnert, aki korábban a brit fegyveres erőknél is szolgált, s 2018-ban érkezett Ukrajnába. Pinner az utóbbi években Mariupolban élt ukrán állampolgárságú feleségével. Előbb az Azov nacionalista alakulatnál teljesített szolgálatot kiképzőként, majd az ukrán tengerészgyalogság 36. dandárjába került.

A 21 éves Szaaudun Brahim 2019-ben érkezett Ukrajnába, és a Kijevi Politechnikai Főiskola aerodinamikai és űrtechnológiai karán tanult. Később abbahagyta tanulmányait, és szerződéses katonaként ugyanabban a 36. tengerészgyalogos dandárban teljesített szolgálatot, amelyben a két brit. A volnovahai harcok során esett fogságba. A napokban a Reuters a katona édesapjára hivatkozva közölte, hogy Szaaudun Brahim 2020 óta ukrán állampolgár.

A katonák pere három napig tartott. Mindhármukat bűnösnek találták az álköztársaság, a „DNR” úgynevezett alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló erőszakos cselekményekben, valamint abban, hogy zsoldosok voltak.

Az orosz média azt állítja, hogy a katonák „bűnösnek vallották magukat” a „hatalom erőszakos megszerzésére irányuló cselekményekben”. A bíróság a három vádlottat halálra ítélte.

Aiden Aslin, Shaun Pinner és Szaaudun Brahim a TASZSZ hírügynökség szerint megfellebbezi majd a verdiktet. Az elítéltek ezt az ítélet fordításának kézhez vételétől számított egy hónapon belül tehetik meg a „DNR” legfelsőbb bíróságának fellebbviteli tanácsán keresztül – tudatja az MTI.

Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara közölte, hogy minden külföldi szerződés alapján harcol az Ukrán Fegyveres Erőkben és így hadifogolynak minősül. A hadifoglyok kivégzése a Genfi Egyezményt sértő háborús bűncselekmény – mutattak rá.

Ukrajna Külügyminisztériuma közleményében leszögezte, hogy a brit állampolgárok „pere” a megszállt Donyeckben semmis.

„Minden külföldi, aki az Ukrán Fegyveres Erők kötelékében Ukrajna területén harcol, az Ukrán Fegyveres Erők katonája. A nemzetközi humanitárius jog értelmében a harcosok jogi státusza vonatkozik rájuk” – nyilatkozta a Jevropejszka Pravdának Oleh Nikolenko, a Külügyminisztérium szóvivője.

Hozzátette: az Ukrán Fegyveres Erőknek minden, a megszállók által elfogott katonáját megilletik a hadifoglyok jogai, többek között tilos erőszakot, megfélemlítést vagy embertelen bánásmódot alkalmazni velük szemben. Hangsúlyozta, Ukrajna kormánya továbbra is mindent elkövet valamennyi ukrán katona kiszabadításáért.

A brit kormányt „mélységesen aggasztják” az orosz állami média jelentései arról, hogy egy úgynevezett „donyecki bíróság” két brit hadifogolyra halálbüntetést szabott ki, és a szabadon bocsátásukon fog dolgozni – idézi a brit kormányszóvivőt az Evening Standard.

„Nyilvánvalóan mélységesen aggódunk emiatt. Folyamatosan hangoztatjuk, hogy a hadifoglyokat nem lehet politikai célokra felhasználni. Mint tudják, a genfi egyezmény értelmében a hadifoglyokat megilleti a harcosok mentelmi joga, és nem indítható ellenük büntetőeljárás harci cselekményekben való részvétel miatt” – jelentette ki a brit kormányszóvivő.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki a három külföldi állampolgárra az úgynevezett „DNR”-ben kiszabott halálos ítélet miatt, és sürgeti Oroszországot, hogy tartsa be a humanitárius jogot – írta a Twitteren Anthony Blinken amerikai külügyminiszter.

„Komolyan aggódunk az Ukrán Fegyveres Erőknél legálisan szolgálatot teljesítő harcosok fiktív tárgyalásáról és elítéléséről szóló jelentések miatt. Felszólítjuk Oroszországot és az általa ellenőrzött erőket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a hadifoglyokat megillető jogokat és védelmet” – áll a közleményben.

„Ezért továbbra is együttműködünk az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy biztosítsuk az Ukrán Fegyveres Erőkben szolgáló és hadifogolyként fogva tartott brit állampolgárok szabadon bocsátását” – tette hozzá a szóvivő.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban újságíróknak azt mondta, hogy London nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a fogságba esett brit zsoldosok ügyében. Hozzátette, hogy ha a brit fél fellebbezni kíván az ítélet ellen, akkor azzal gyakorlatilag elismeri a „Donyecki Népköztársaságot”.

Liz Truss brit külügyminiszter a Twitteren megjelent bejegyezésében közölte, hogy mélységesen elítéli az „oroszok megbízottjai” által Kelet-Ukrajnában fogva tartott két brit elleni pert. Leszögezte, hogy Aiden Aslin és Shaun Pinner hadifogoly, és az ellenük hozott „álítéletnek” semmiféle jogi érvényessége nincs. A miniszter közölte azt is, hogy a brit kormány minden lehetséges módon támogatja Aiden Aslint és Shaun Pinnert.

(zzz/korrespondent.net/MTI/eurointegration.com.ua)