Rajz, gyöngyhímzés, varrás, agyagozás

Kikapcsolódás a háborúból

2022. június 20., 17:45 , 1112. szám

Véres harcok Kelet- és Dél-Ukrajnában, egymásnak feszülő Nyugat–Oroszország-ellentét a nagypolitikában – a tévéből és az internetről immár három és fél hónapja ránk zúduló háborús hírek. Gazdasági nehézségek szűkebb pátriánkban… És az ember arra gondol, milyen jó, ha csak egy időre is, de kikapcsolódhatunk a háborúból. A nagyszőlősi Varázstű Hobbibolt és egyúttal a Nagyszőlősi Révész Imre Galéria tulajdonosa, Tóth Márta és munkatársa, Hodván Natália pedig immár hónapok óta igyekszik kielégíteni az erre vonatkozó igényeket, tartalmas kikapcsolódást nyújtva a művészi alkotás iránt fogékony, nyiladozó értelmű gyermekek és felnőttek számára.

– A gyöngyhímzés-, a rajz- és a varrásfoglalkozások már április óta zajlanak – magyarázza Hodván Natália. – Eleinte két csoport működött, 17-20 fővel, jelenleg pedig tízen-tizenketten vesznek rajtuk részt.

– Másfél óráig tartanak, és nagyobbrészt gyermekek, kisebb részben felnőttek látogatják azokat, vegyesen háborús menekültek, illetve helybeli lakosok – jegyzi meg Tóth Márta. 

– A legnépszerűbbek a rajzfoglalkozások, melyek során a rajzokat vászonra, kartonpapírra, fára viszik fel, különböző technikákkal: a fára akrillal, a kartonpapírra gouache-sal – veszi vissza a szót Hodván Natália. – A tematikák különbözők, például áprilisban, húsvét előtt leginkább húsvéti témájú rajzokat alkottak a résztvevők, míg fára házikókat rajzoltak. A foglalkozásokra hetente egyszer kerül sor, az anyagokat pedig részben a hobbibolt, részben a Nagyszőlősi Római Katolikus Egyházközség, részben a részt vevő gyerekek szülei biztosítják, a galéria tulajdonosa pedig díjmentesen biztosít helyet a galéria termében a foglalkozások számára.

– Az agyagozást most kezdjük Gál Olga nagyszőlősi keramikusművész irányításával, aki 2000 óta, több mint húsz éve foglalkozik agyagozással. A mai, első foglalkozás ingyenes (a riport június 10-én készült – L. M.), ám a továbbiakon való részvételért 120 hrivnyát kell fizetniük a résztvevőknek, hogy a művésznő be tudja szerezni az alapanyagokat – fejti ki Tóth Márta.

– Hagyományos kerámiákat – kancsókat, tányérokat, kistányérokat – készítek, de újszerű módon, hímzésmotívumokat viszek fel rájuk, és különböző színű agyagokkal dolgozom, hogy ezek összhatása imitálja a kerámiákon a hímzésmotívumokat, s most mindezekre szeretném megtanítani a résztvevőket – tájékoztat Gál Olga.

– Külön agyagozó csoportot szeretnénk létrehozni, és emellett maradnának a rajzoló, gyöngyhímző, varró csoportok – fűzi hozzá Hodván Natália.

Végezetül pedig csak azt kívánhatjuk, hogy minél többen vegyenek részt a változatos profilú foglalkozásokon, s legalább egy időre tudjanak elfeledkezni a háborúról.

Lajos Mihály