Ételt és szállást kapnak Magyarországon a háború elől menekülő ukránok

2022. június 23., 14:26

A nyíregyházi Szent László Plébánián talált menedéket a háború borzalmai elől menekülő Inessza és három éves kisfia.

– Kijevből érkeztünk. Február 24. reggelén robbanásokra ébredtünk. Azokból a szörnyű hangokból egyértelművé vált számunkra, hogy bombázzák Kijevet. Viszont azt nem tudtuk felmérni, hogy milyen messze csapódnak be a bombák a házunktól. Ezt megelőzően sokat beszélgettünk arról, hogy valóban kitörhet a háború, viszont mégsem tudtuk elhinni, hogy ez tényleg bekövetkezhet. Semmink nem volt összepakolva, még a gyógyszereinket is ott hagytuk. Aztán egy idő után csend lett, de a csend is borzasztó volt, mert nem tudtuk, mikor csapódnak be következő bombák. Annyira féltem, hogy nem tudtam aludni, egy pillanatra sem tudtam megnyugodni. Ezt látta és érezte a hároméves kisfiam is, ő is gyakran sírt, nagy kitartásra volt szükségünk. 5 autóból álló konvojjal indultunk útnak, úgy gondoltuk, hogy együtt biztonságosabb, mint ha a családok külön-külön vágtak volna neki az ismeretlennek. A határon – ahhoz képest, hogy milyen nagy volt ott a tömeg – elég gyorsan sikerült átjutnunk.

Egy magyar család befogadott minket, amiért végtelenül hálás vagyok. Mindent ingyen kaptunk, ebben a helyzetben mindenre szükségünk volt. Amikor ilyen szörnyűségek elől menekülsz, egyszerűen meg egy szelet kenyérért és egy pohár vízért is hálás vagy – mondja sírva az ukrán nő.

Számunkra teljesen idegen környezetben, idegen emberek segítettek rajtunk. A saját házukba fogadtak be minket, pedig teljesen idegenek voltunk a számukra. Jelenleg is nagyon jó körülmények között élünk, minden szükséges dolgot megkapunk. Minden ilyen dolog teljesen természetesnek tűnik, viszont amikor otthonról menekültünk, ezek a tárgyak nem voltak fontosak, nem húztuk az időt ilyesmivel, még tél volt, február, meleg ruháink voltak. Itt most megfelelő holmikat is kaptunk, mindenért nagyon hálásak vagyunk.

TV21 Ungvár/D. P.