Ihatjuk-e a boltban a még ki sem fizetett italt?

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám

"Egy alkalommal nagyon szomjas voltam. Vettem a szupermarketben egy üveg vizet, s mivel hosszú volt a sor a pénztár előtt, ittam a palackból. Ezt látva, a pénztáros nagyon felháborodott. Rám förmedt, hogy nem tehetek ilyet, bár semmilyen erre vonatkozó tiltó feliratot nem láttam a helyiségben. Ráadásul sorban álltam a pénztár előtt, éppen azért, hogy kifizessem a vizet! Kinek volt igaza ebben az esetben?"

- A pénztárosnak egyáltalán nem volt igaza, mindenekelőtt azért nem, mert nincs jogában hasonló megjegyzéseket tenni a vásárlóknak. Az ilyen problémák megoldása az üzletvezető és az üzlettérben dolgozó személyzet feladata. Ráadásul ön becsületesen beállt a sorba a pénztárnál, hogy kifizesse az árut, azaz nincs alapja annak, hogy az áru épségének rosszhiszemű megsértését feltételezzék. Hasonló helyzetben a vásárló panaszt tehet az üzletvezetőnél a pénztáros inkorrekt viselkedése miatt, ám ha panasszal kívánunk élni, tegyük ezt meg mindjárt a bennünket ért inzultus után, ellenkező esetben nehéz lesz bármit is bebizonyítani.

Egyébként Ukrajna törvényei nem tiltják, hogy élelmiszercikkeket fogyasszunk a boltokban, tehát az olvasó nem követett el semmi törvénytelent. Amennyiben a jövőben bizonyosan szeretné elkerülni a hasonló eseteket, jegyezze meg, hogy mielőtt sorba állna a pénztárnál, mutassa meg az üzlettérben dolgozó egyik bolti alkalmazottnak a felbontani kívánt árut, s hogy azzal a pénztárhoz tart fizetés végett.

hk