Több mint 77 tonna élelmiszert osztott szét eddig a Máltai Szeretetszolgálat a Beregszászi kistérségben

2022. augusztus 4., 11:50 , 1120. szám

Az elmúlt csaknem másfél hónap során a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) több mint 77 tonnányi élelmiszercsomagot osztott szét azok között, akik rendelkeznek szociális kártyával.

A BJMSZ a háború kitörésétől kezdve példaértékű összefogással és töretlen lelkesedéssel támogatja a rászorulókat nemcsak a Beregszászi kistérségben, hanem egész Kárpátalján, sőt –  lehetőségeikhez mérten – egész Ukrajnában.

Tavasszal a szociális kártyarendszer kísérleti jelleggel indult el a Beregszászi kistérségben. Az eltelt időszakban a rendszer bebizonyította hatékonyságát és megbízhatóságát, hiszen a kistérség megannyi településén osztottak már élelmiszercsomagokat azok között, akik rendelkeznek szociális kártyával. Legutóbb a csetfalvai lakosok vehették át élelmiszercsomagjaikat.

Az elmúlt öt hónap során a BJMSZ munkatársai és önkéntesei folyamatosan azon dolgoztak, hogy biztosítsák az adományok célba juttatását.

„Nagyon sok embernek sikerült segíteni. Ez idáig több mint 77 tonna, közel tízezer élelmiszercsomagot osztottunk szét a Beregszászi kistérségben a szociális kártyával rendelkezők számára, ami mintegy hétezer családot érint” – fogalmazott Makuk János, a BJMSZ igazgatója.

A szervezők remélik, hogy mihamarabb és minél több élelmiszercsomagot tudnak még átadni, ugyanis ez nemcsak rajtuk múlik, hanem az adományozókon és az adományok mennyiségén.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkatársai csütörtökön Benében, pénteken pedig Borzsován osztanak csomagot a szociális kártyával rendelkezőknek.

„A Beregszászi kistérség területén rendkívül jól halad a szociális kártyarendszer felhasználása” – hangsúlyozta Babják Zoltán, a kistérség polgármestere. Elmondása szerint a szociális kártyarendszer nemcsak a humanitárius segélyek kiosztásában játszhat majd fontos szerepet, hanem más, a városban elérhető szolgáltatásokhoz is hozzáférést tud majd biztosítani, például uszoda-, múzeum- vagy könyvtárlátogatáshoz.

A Beregszászi kistérség önkormányzata a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásával (KHÖT) szorosan együttműködve azon fáradozik, hogy a jövőben a szociális kártyarendszer Kárpátalja más kistérségeiben is elérhetővé váljon.

Babják Zoltán felhívta a Beregszászi kistérség lakosainak figyelmét, hogy akinek még nincs, az bátran igényeljen szociális kártyát, hiszen a háborúnak még nincs vége, és nehéz tél vár ránk, amikor is nem tudhatjuk, hogy milyen feladatokat kell ellátnunk, és milyen nehézségekbe ütközünk majd. A szociális kártyarendszer pedig mindenképp segítséget tud majd nyújtani ezekben a nehéz időkben.

TV21 Ungvár/K. K.