Szent István király mellszobránál méltatták az államalapítást Mezőkaszonyban

2022. augusztus 21., 15:40 , 1122. szám

Mezőkaszonyban, az államalapító Szent István király tavaly felavatott mellszobránál tartotta augusztus 20-ai megemlékezését a Pro Cultura Subcarpathica (PCS).

A civil szervezet 2015-ben épp ezen a településen indította el nemzeti ünnepünk tiszteletére tartandó eseménysorozatát. Idén a háború minden nagyszabású tervet felülírt, azonban a maroknyi helyi magyarság ugyan néma főhajtással, csendes imádsággal, de ünnepi díszbe öltözött szívvel jelent meg Szent István király mellszobránál az egységes magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapján.

Pallagi Marianna, a PCS ügyvezető igazgatója elmondta: „2021-ben nyílt lehetőség arra, hogy egy Szent István-mellszoborral adózzunk államalapítónk emlékének. Úgy terveztük, hogy idén egy családi programmal, egy búcsúval visszatérünk megemlékezni, de sajnos a háború ezt nem tette lehetővé. Ugyanakkor megerősített minket abban, hogy a helyi lakosok őrzik és továbbviszik Szent István szellemiségét, ugyanis a háború kitörésekor az anyagi lehetőségein és erején felül bizonyította Mezőkaszony és a környékbeli települések lakossága, hogy képes keresztényi szeretettel, humánusan fogadni a háború elől menekülő családokat.”

                TV21 Ungvár/D. P.