„A kultúrájában és hagyományaiban különleges és gazdag vidékünk továbbra is fog élni”

Több mint 7 ezer gyerek kezdte meg a tanévet a Beregszászi kistérség oktatási intézményeiben

2022. szeptember 10., 19:15 , 1125. szám

A háború emberek millióinak életét változtatta meg gyökerestül, nagyon sokan hagyták el otthonaikat, szülőföldjüket. A sokk hatása alatt sokan távoztak Kárpátaljáról, ezzel egy időben Ukrajna háborús övezeteiből menekültek százezrei érkeztek a megyébe.

Borúlátó vélemények szerint Kárpátalja lakosságának közel 30%-a hagyta el szülőföldjét és kezdett új életet az Európai Unió különböző országaiban. Az új tanév kezdetével összefüggő adatok tisztább képet nyújthatnak a migrációs folyamatokról is, ugyanis ha a gyermek a helyi iskolában kezdi meg a tanévet, akkor vélhetően a szülők is itthon tartózkodnak, és a család nagy bizonyossággal továbbra is szülőföldjén tervezi jövőjét.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere a téma kapcsán aláhúzta, az előzetes pesszimista véleményekkel ellentétben sokkal kevesebben hagyták el a kistérséget, s a területén működő oktatási intézmények zavartalanul folytatják a munkájukat.

„Továbbra is folytatjuk munkánkat, és teljesítjük a ránk mint önkormányzati szervre vonatkozó kötelezettségeket. Szeptember elsejétől a Beregszászi kistérség minden oktatási intézményében jelenléti formában zajlik az oktatás. Oktatási és művelődési osztályunk magas színvonalú munkájának köszönhetően a teljes oktatási hálózat számára sikerült biztosítani a szükséges óvóhelyeket, s ezekhez a létesítményekhez megfelelő engedélyekkel is rendelkezünk. Emellett a 2022–23-as tanév kezdetével valódi statisztikákat láthatunk az oktatás terén, hiszen a tanév kezdete előtt kissé homályos kép alakult ki ezt illetően az országban zajló migrációs folyamatok miatt” – mutatott rá Babják Zoltán.

A polgármester a statisztikát ismertetve kijelentette, a Beregszászi kistérség óvodái 1 260 növendékkel rendelkeznek, ami mindössze 13%-kal, azaz 182 gyermekkel kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az iskolákban 5 569 diák tanul, ez 7%-kal, azaz 396 diákkal kevesebb, mint tavaly. Az intézményekbe 192 belső-ukrajnai menekült gyereket írattak be, amely kevesebb a vártnál, hiszen a kistérségben több mint 5 700 menekültet regisztráltak hivatalosan. A diákok 75%-a, azaz 3 658 gyerek magyar tannyelvű iskola tanulója, az ukrán tannyelvű iskolákba 1 912 gyerek jár.

„Elmondható, hogy az oktatási szféra szerkezetében a nyelvi mutatók tekintetében nem történt kritikus változás. A mutatók alapján látható, hogy a vidékünkre jellemző nyelvi egyensúly a hadiállapot miatt kialakult tömeges migráció ellenére is megmaradt. Fontos megjegyezni továbbá azt is, hogy 536 külföldön tartózkodó diák úgy döntött, távoktatás formájában továbbra is az intézményeink diákja marad, szüleik pedig jelezték a pedagógusoknak, hogy a közeljövőben haza szeretnének térni. Kijelenthető tehát, hogy nem igazolódtak be azok a pesszimisztikus hangvételű hírek, amelyek szerint a háború kitörését követően Kárpátalja lakosságának fele vagy csaknem egésze elhagyta a megyét. Ezt az oktatási statisztika is bizonyítja, hiszen a gyerek ott tartózkodik, ahol a szülei is. Így a kultúrájában és hagyományaiban különleges és gazdag vidékünk továbbra is élni fog” – emelte ki Babják Zoltán. „Békét és kitartást kívánok mindenkinek!” – tette hozzá.

TV21 Ungvár/CsA