Átadták a Megmaradás Házát Szatmárnémetiben

2022. szeptember 14., 10:47 , 1125. szám

Átadták a több mint másfél milliárd forintból felépített, közösségi és lelki térként funkcionáló Megmaradás Házát múlt csütörtökön az erdélyi Szatmárnémetiben.

Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a római katolikus székesegyház mögött kialakított, nagyobbrészt a magyar kormány támogatásával létrehozott épület avatóján hangsúlyozta, ez a létesítmény egyszerre jelenti és jelzi a magyarok kereszténységhez, illetve magyarsághoz való hűségét.

A nemzet és a kereszténység nem egymással szemben álló, hanem egymásra mutató valóság, minden nemzetnek, nemzetrésznek és nemzetiségnek pedig az a küldetése, hogy ezt a valóságot megtartsa.

A kereszténység és a magyarság összetartozását hangsúlyozva azt mondta, a Szent István által felépített magyar nemzeten „nem fognak az évszázadok”, történelmében akkor volt lehetőség gazdagodásra, amikor hűséges volt az államalapítói örökséghez, és akkor torkollott ez katasztrófába, amikor akár jobbra, akár balra „lecsúsztunk a Szent István-i útról” – fejtette ki.

Az épület létrehozásához nyújtott kormányzati segítségégre utalva Semjén Zsolt azt mondta, az egyes véleményekkel ellentétben a kabinet nem „másokat” támogat, hanem „önmagunkat támogatjuk, mert az országhatárokon belül és kívül egy nemzet vagyunk”.

Csak akkor van magyar megmaradás, ha minden nemzetrész megmarad – hangoztatta a kormánypárti politikus, hangsúlyozva, ezt kötelessége támogatnia a magyar államnak.

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök az eseményen elmondta, a 2 500 négyzetméter alapterületű, többfunkciós épületben olyan közösségi tereket hoztak létre, ahol bemutatókat, időszakos kiállításokat, rendezvényeket, valamint lelki foglalkozásokat és előadásokat egyaránt rendezhetnek.

A több mint másfél milliárd forint értékű beruházás során az épületet összekötötték a mellette lévő 4 400 négyzetméteres, a fejlesztés során parkosított területtel, valamint építészetileg és esztétikailag is összhangba hozták a 2021-ben felújított székesegyház külső homlokzatával – mondta a megyéspüspök.

A háromszintes épületben imatermeket, egy nagyobb, 190 férőhelyes és négy kisebb előadótermet, illetve 160 ember befogadására alkalmas rendezvénytermet alakítottak ki. Az itt megszálló vendégek pedig tíz, egyenként két-két ággyal és saját fürdőszobával rendelkező vendégszobát használhatnak, az ő kényelmüket egy kávézó és egy 52 férőhelyes parkoló egyaránt szolgálja.

 (MTI/Kárpátalja)