Törökországban tárgyalt az Elnöki Hivatal vezetője

2022. október 5., 18:19 , 1128. szám

Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője törökországi látogatása keretében háromoldalú megbeszélést folytatott Ibrahim Kalinnal, a Török Köztársaság elnökének főtanácsadójával és Jake Sullivannel, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadójával – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

Az Elnöki Hivatal sajtószolgálatának jelentése szerint a találkozó résztvevői megvitatták a fronton kialakult helyzetet és szó esett az Oroszországi Föderáció legújabb agresszív akcióira adandó válasz összehangolásáról.

Jermak hangsúlyozta, hogy Ukrajnának megbízható nemzetközi biztonsági garanciákat kell kapnia addig is, amíg a NATO tagjává válhat. Emlékeztetett arra, hogy az általa Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkárral együtt vezetett, Ukrajna biztonsági garanciáival foglalkozó nemzetközi munkacsoport ajánlásokat készített a Kijevi Biztonsági Szerződésre vonatkozóan, amelynek a megkötése hatékony biztonsági garanciákat nyújthatna az ukrán fél számára az átmeneti időszakban.

Az Elnöki Hivatal vezetője kiemelte, mennyire fontos a kemény reagálás az Oroszország által az ideiglenesen megszállt ukrán területeken tartott úgynevezett népszavazásra és az e területek annektálásáról hozott jogellenes határozatra. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna területi integritása „elvi álláspontja Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, Ukrajna teljes katonai és politikai vezetésének és az ukrán népnek”.

A találkozó résztvevői tárgyaltak az Ukrán Fegyveres Erőknek nyújtandó további segítségről, az ukrán védelmi erők sürgős, kiemelt szükségleteiről, valamint a támogatás mielőbbi célba juttatásának és növelésének fontosságáról.

(hk/interfax.com.ua)