Ukrán anyanyelvű diákok számára is ajánlanak képzéseket

Két okleveles képzések indultak a Rákóczi-főiskolán

2022. október 7., 18:25 , 1123. szám

Ukrajnában és az Európai Unióban is akkreditált képzések indultak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem együttműködésében kárpátaljai magyar hallgatók számára, ahová az első évfolyamra már 93-an felvételt nyertek. Emellett ugyancsak mindkét országban akkreditált angol és magyar nyelvű képzést hirdettek meg az említett intézmények a magyar állam által felajánlott Students at Risk Program keretében, ukrán nemzetiségű ukrán állampolgárok részére. Az új képzéseket a beregszászi főiskolán, október 7-én jelentette be sajtótájékoztató keretében dr. Hankó Balázs, Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, valamint az említett felsőoktatási intézmények vezetői.

Dr. Hankó Balázs helyettes államtitkár elmondta, hogy különösen a háború kitörése óta Ukrajnát számos programmal igyekszik segíteni a magyar állam, közöttük több, a felsőoktatási képzést célzó támogatással és ösztöndíjprogramokkal is. A Stipendium Hungaricum program új fejezetét megnyitva létrehozták a Students at Risk névre keresztelt alprogramot, melynek keretében 500, korábban Ukrajnában tanult harmadik országbeli és 500 ukrán nemzetiségű és ukrán állampolgárságú hallgató számára kínálnak Magyarországon ösztöndíjas képzést 3,5 milliárd forint értékben. Ennek a képzési lehetőségnek egy olyan új fejezete kezdődik a Rákóczi-főiskola és az említett magyarországi egyetemek együttműködésével, amelyre Beregszászban felvételizhetnek az ukrán hallgatók, így a beregszászi bázison megvalósuló, kihelyezett magyarországi egyetemi képzésben vehetnek részt, mivel jelenleg nem hagyhatják el az országot. A képzés keretében számukra egyelőre a következő magyar állami ösztöndíjas szakokat hirdetik meg: ápolás-betegellátás, gazdasági informatika, gazdálkodás-menedzsment. A hallgatók a képzésük második részét már a magyarországi intézményekben fogják folytatni. Ennek a közös képzésnek a beindítását a Rákóczi-főiskola európai uniós akkreditációja teszi lehetővé.

Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke megköszönte az ukrán fiatalok nevében a magyar állam által felajánlott lehetőséget, mert mint fogalmazott: „Az egyetemi hallgatók most nem hagyhatják el az országot, és igény van arra, hogy tanuljanak. Így ezentúl magyarországi partneregyetemeink hallgatói lehetnek, és mi vállaltuk azt a nemes feladatot, hogy ezeket az ukrán diákokat felkészítjük egy angol vagy magyar nyelvű képzésre. Ők választják meg, hogy amikor átmennek Magyarországra, ott milyen nyelven szeretnék majd folytatni tanulmányaikat. Vállaltuk, hogy egy-egy alapozó tantárgyat is tanítunk nekik, annak érdekében, hogy minél sikeresebbek legyenek külföldön” – fogalmazott Orosz Ildikó, arra kérve a médiát, hogy segítsék minél több ukrán fiatalhoz eljuttatni a képzési lehetőség hírét.

A most induló kettős okleveles képzésről dr. Hankó Balázs elmondta, hogy a beregszászi főiskola európai uniós akkreditációjának köszönhetően olyan közös képzést indít a Debreceni, a Miskolci és a Nyíregyházi Egyetemmel közösen, amelynek keretében a felvettek egyszerre lesznek hallgatói a beregszászi főiskolának és a magyarországi egyetemnek is. Így a képzések megfelelő összehangolásával, ha jól veszik a jelentkezők az akadályokat, akkor a végzéskor két diplomát kapnak majd. A képzésnek minimum egyharmadát a magyarországi intézménynek kell biztosítania, ami megtörténhet jelenléti vagy távolléti oktatási formában is. Ez a képzés újdonság – hangsúlyozta a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora hozzáfűzte: „Az erre a képzésre felvett hallgatók párhuzamosan két ország két oklevelét szerezhetik meg. Ennek keretében az ember szülőföldjén maradva lehet debreceni, miskolci, nyíregyházi diák is párhuzamosan. Ugyanakkor az is hasznos szerintem, hogy a hallgató a képzési idő bizonyos részét a partnerintézménynél tölti majd el. Ott is megtapasztalva, hogy milyen az egyetemi lét, betekintést nyernek majd a magyarországi felsőoktatási rendszerbe, és remélhetőleg hazahozzák azt a tudást és tapasztalatot, amit szereznek. Sok energiát kell majd a felvett hallgatóknak befektetni, hogy eljussanak a diplomáig, de a lehetőség adott, és azzal élni lehet” – fogalmazott a beregszászi rektor.

A tájékoztatón ünnepélyes keretek között Orosz Ildikóval, a Rákóczi-főiskola elnökével és Csernicskó István rektorral aláírta a közös képzésekről szóló megállapodásokat dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, valamint Halkóné dr. Rudolf  Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja és Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A kettős diplomás képzés keretében a kárpátaljai magyar diákok számára a Debreceni Egyetem a beregszászi főiskolával közösen a következő szakokat indította el idén: történelem alapképzés és mesterképzés szakot, valamint számvitel mesterszakot összesen 15 diákkal. A Miskolci Egyetemmel együttműködve földrajz, angol nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, német nyelv és irodalom alapszakokat, illetve magyar nyelv és irodalom mesterképzést indítanak ebben az évben, ahol összesen 41 hallgató kezdheti meg a tanulmányait, a legnépszerűbb az angol szak, melyre 15 hallható nyert felvételt – tudtuk meg a rektor asszonytól. A Nyíregyházi Egyetemmel közös képzésben gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, biológia, szlavisztika, óvópedagógia, pénzügyek, bank és biztosítás, számvitel és adóügy szakokon összesen 37 hallgató kezdheti el a tanulást.

Mind a három magyarországi egyetem vezetője elmondta, hogy a jövőben újabb közös szakok indítását is tervezik.

A Stipendium Hungaricum Students at Risk alprogramjának keretében a Debreceni Egyetem két szakot ajánl fel első körben: a gazdasági informatikus és az ápolás-betegellátás szakokat, a Miskolci Egyetemen egyelőre csak mesterszakos képzések vannak angol nyelven, míg a Nyíregyházi Egyetem a beregszászi főiskolával közösen a gazdálkodás és menedzsment alapszakot kínálja angol nyelven is az ukrán hallgatóknak. Ennek a programnak a keretében is jelentősen kívánják bővíteni a szakok kínálatát a jövő évben.

Badó Zsolt