„Három alma, amely megváltoztatta a világot” szoborkompozíció

2022. november 21., 18:32

A Schönborn park alapításának 9. évfordulója alkalmából a Vojevodino Resort üdülőhely területén új turisztikai helyszínt létesítettek: leleplezték a „Három alma, amely megváltoztatta a világot" szoborkompozíciót. Az új turisztikai látnivaló bemutatóját november 20-án Szerhij Mosak mecénás és Roman Murnik szobrászművész tartotta.

Mit kell tudni az almákról, amelyek megváltoztatták a világot?

Az első a bibliai történetben szereplő Éva almája, az Édenkert tiltott gyümölcse, már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget. „Ama híres gyümölcs, természet csudája, Jónak és gonosznak tanító plántája.”

A másik Newton almája. Mindenki ismeri annak történetét, hogy a világhírű tudós fejére esett egy alma, és Newton felfedezte a gravitációt. A legenda szerint Sir Isaac Newton a kertjében üldögélt azon töprengve, vajon mi tartja a Holdat a Föld körüli pályán, amikor egy alma hullott le a fáról... Ekkor döbbent rá, hogy ugyanaz az erő húzza az almát a föld felé, mint ami a Holdat is a pályáján tartja. Mindez 1666-ban történt.

A harmadik az Apple alma. Az emberi haladás almája, amelyet nem lehet megállítani. Emberi találmányokat és technológiákat szimbolizál, amelyek megváltoztatták a világot.

A szoborkompozíció közelében az út két irányba ágazik – és választanunk kell a jó vagy a rossz irány közül. A szerzők elképzelése az volt, hogy minden ide érkező vendégnek mindig van az életben választása.

(tourinform.org.ua/RV)