Többet vár Kijevtől az IMF

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

A Nemzetközi Valutalap (IMF) és a Világbank ambiciózusabb intézkedésekre szólította fel Ukrajna vezetését a költségvetés hiányának csökkentése érdekében. Évi 1% nem elég - mondta az IMF-től Max Alier a kijevi tárgyalások során.

Az IMF és a Világbank küldöttei Kijevben tárgyaltak Viktor Janukoviccsal és a kormánnyal a következő évek gazdaságpolitikájáról. A nemzetközi szervezetek képviselői kiemelték, az évi 1%-os deficitcsökkentés kevés lesz, ilyen módon az államadósság éveken át tovább fog hízni, mielőtt beállna a stabilizálódás.

Martin Raiser, a Világbank kelet-európai részlegének igazgatója szerint a nyugdíjrendszer átszabását és az energiaárak emelését gyorsabban kell végrehajtani, mint ahogy az államfő és a kormány bemutatott programjában ígéri, és szignifikánsabb intézkedésekre van szükség.

Mikola Azarov miniszterelnök a kormány távlati terveivel kapcsolatban a parlamentben tartott meghallgatáson azt mondta, kormánya jövőre helyreállítja a költségvetés egyensúlyát, 2013-ra pedig a Nyugdíjalap hiányát is felszámolja.

Mint ismert, tavaly az IMF azért fagyasztotta be a hitelt Ukrajna számára, mert az előző kormány a vállaltak ellenére a béreket és nyugdíjakat 20%-kal megemelte, a belpolitikai feszültségek miatt a tárgyalások ellehetetlenültek. Az új államfő és a kormány szoros szövetsége év elejére megnyugtatta a piacot és a nemzetközi szervezeteket.

Ukrajna ráadásul az első után szeretne egy második hitelprogramot indítani az IMF-nél, ezúttal a gazdasági fellendülés beindítására, ahogy Viktor Janukovics fogalmazott. A kormány szándékait ismertetve a miniszterelnök korábban azt mondta, terveik szerint a privatizációból származó bevételeket már a jövő évtől kezdve a gazdaság élénkítésére fordítanák.

(Kárpátalja/portfolio.hu

/korrespondent.net)