Mester András: „...itthon hazavárunk mindenkit, mindenkire szükség van”

2023. január 7., 19:15 , 1140. szám

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) fennállása óta számtalanszor megmutatta, hogy a környezetében kialakult nehézségektől függetlenül mindig képes megújulni, új dolgokat kitalálni és megvalósítani, tagtársaival konstruktívan együttműködni. A szervezet célja továbbra is a kárpátaljai magyar nemzetiségű, turizmussal foglalkozó vállalkozók, magánemberek összefogása, szakmai felkészítése, illetve segítségnyújtás a számukra, hogy minél sikeresebb munkát tudjanak végezni. Viszont az elmúlt időszak nemcsak a KMTT munkájára, hanem az egész kárpátaljai turisztikai ágazatra rányomta a bélyegét. A turisztikai élet szinte megállt. A kialakult nehéz helyzetről, a szakmai szervezet elmúlt évéről, terveiről, illetve a közösségi munkáról beszélgettünk Mester Andrással, a KMTT elnökével, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) gazdasági-önkormányzati titkárával, Mezőgecse elöljárójával.

– Hogyan értékeli a KMTT munkáját a magunk mögött hagyott év történései tükrében?

– Turisztikai szempontból az elmúlt év rendkívül nehéz volt. A háború miatt a turizmus ágazata szinte megállt a működésében. Néhány vendéglátóhelyen, éttermen kívül szinte minden turisztikai objektum bezárt. Azok, amelyek nem zártak be, ráfizetéssel dolgoznak. A KMTT-n belül továbbra is működtetjük a szervezetet, fenntartjuk az irodát, és folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a tagsággal.

– A kialakult helyzet milyen mértékben, a turisztika mely területein változtatta meg a hazai turizmust?

– A háború – ha lehet ilyet mondani – a legjobban a turisztikai szektort érintette. Ezen belül is a kárpátaljai turizmus szereplőit sújtja a leginkább, hisz itt főként a külföldi turisták fogadására vannak berendezkedve az emberek, akik tavaly egyáltalán nem látogattak el vidékünkre.

– Milyen megoldásokat alkalmaztak a problémák kiküszöbölésére?

– A háború befejezéséig nem látok arra esélyt, hogy a turizmus újra tudjon indulni.

– Jelenleg melyek a kárpátaljai magyar turizmus fejlesztésének fő stratégiai szempontjai?

– A stratégiai célok továbbra is megmaradtak, miszerint újabb és további attrakciók létrehozására van szükség.

– Voltak-e új kiadványaik, illetve a régiek folytatódtak-e?

– Kiadtuk a Kárpátalja magyar szemmel útikönyvünket ukrán nyelven is, amelyet nemrég be is mutattunk Munkácson, a Munkácsy Mihály Magyar Házban.

– Milyen tervei vannak a KMTT-nek a jövőre nézve?

– A turisztikai tanáccsal két európai uniós projektben veszünk részt. Az egyik az élő tájházas projekt, amely keretein belül négy élő tájház jön létre: Tiszacsomán, Nagymuzsalyban, Salánkon és Visken. A másik projekt keretében 2023-ban online turisztikai képzéseket szervezünk. 2022-ben a projektek előkészítése zajlott, illetve elkezdődött a tájházak felújítása is.

– Elöljáróként hogyan értékelné ezt az időszakot?

– Elöljáróként is csak azt tudom mondani, hogy nagyon rossz a helyzet, a közösség fennmaradásáért kell dolgozni. Reméljük, hogy a háborút követően stabilizálódik, normalizálódik a helyzet, s azok a családok, amelyek most külföldre kényszerültek, hazajönnek, és újra megtelnek élettel a kárpátaljai magyar települések.

– Ezen a területen mi várható? Van-e konkrét stratégiájuk?

– A feladatunk a közösség megtartása, a remény megtartása, erősítése a közösségben, erősíteni mindenkiben azt az érzést, hogy itthon hazavárunk mindenkit, és mindenkire szükség van. Bízunk benne, hogy minél előbb béke lesz, és a kárpátaljai magyar közösség megmaradhat szülőföldjén.

            Dankai Péter