Nyilatkozatban kéri Schink István visszahelyezését a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola tantestülete

2023. január 20., 14:28

Bejárta a kárpátaljai magyar sajtót a hír, miszerint indoklás nélkül felmondtak Schink Istvánnak, Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának, aki 17 éve töltötte be a vezetői posztot az oktatái intézményben.

Az iskola tantestületének 35 tagja nyilatkozatott tett közzé Andrij Baloga polgármesternek címezve, amelyben Schink István visszahelyezését kérik a tanintézmény élélre.

Mint fogalmaztak, az igazgató az évek során tiszteletet vívott ki a tanári kar, a szülők és a diákok körében, csodás kollektívát kovácsolt össze, családi környezetet teremtve az iskolában. Hozzátették, hogy vezetősége alatt az intézmény mutatói jelentősen javultak: új épületszárnyat kaptak, gazdagodott az eszközállomány, támogatók segítségével számos felújítást vittek véghez, újraindították a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Versenyt, a tanulók kiváló eredményeket értek el a megyei és nemzetközi versenyeken, testvériskolai szerződést kötöttek több külföldi oktatási intézménnyel, diákjaik minden évben kirándultak Magyarországon, az iskola területén pedig sikerült felállítani II. Rákóczi Ferenc szobrát is.

„A jelenlegi nehéz helyzetben Schink István igazgató menesztése nem járul hozzá iskolánk zökkenőmentes működéséhez, és nem szorgalmazza a bizalmat sem a város vezetése felé. Felszólítjuk a közösségünk számára fájdalmas és sértő, továbbá megalapozatlan döntés azonnali felülvizsgálatát” – olvasható a nyilatkozatban.

A döntés ellen korábban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Munkácsi Alapszervezete is, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség is tiltakozását fejezte ki.

VV/facebook.com