A Heim Pál-intézet 3 200 ukrán gyermeket gyógyított meg a háború kirobbanása óta

2023. március 6., 10:28 , 1149. szám

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a háború kirobbanása óta több mint 1 200 ukrán gyermeket gyógyított meg, akik számára kórházi kezelést is biztosítottak. 2 000 felett van azoknak az ukrán gyermekeknek a száma, akiket valamilyen más formában kezelésben részesítettek. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet jó példa arra, hogy mindig a szeretet jegyében kell cselekedni, és segíteni az elesett embertársainkon, példát mutatva ezzel a világnak.

A kis Dmitro és családja az Ungvár melletti Nevickén él. Veleszületett tápcsatorna-rendellenességgel jött a világra. A Munkácsi Megyei Gyermekkórházban sikertelen volt a kezelése, ezért az újszülött gyermeket a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás és Magyarország Ungvári Főkonzulátusának segítségével Budapestre szállították a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe. Itt sikerült megmenti a csecsemő életét.

Marton Makarcsuk Nagyija, Dmitro édesanyja elmondta, hogy nagyon hálás mindenkinek, a Heim Pál-intézet minden dolgozójának, az orvosoknak, az ápolóknak és a nővéreknek. „Hála az erőfeszítéseiknek és a tudásuknak, a kisfiam él és szépen fejlődik. Számomra felfoghatatlan az a segítség, amit itt, Budapesten kaptam. Köszönöm az ungvári főkonzulátusnak, dr. Biró Erzsébetnek, a Munkácsi Megyei Gyermekkórház igazgatójának és Viktor Mikitának, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének a támogatását. Én és a családom nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül. A kisfiam mellett a férjemért is aggódom, aki katonaként szolgál a háborúban. Jelenleg sajnos nem tudunk róla semmit sem, eltűntként tartják nyilván” – mondta el a kárpátaljai édesanya.

A kis Dmitro november végén érkezett a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetbe, az életmentő műtétet január 10-én végezték el az orvosok sikeresen.

„Komoly műtétre kellett őt felkészítenünk, egy bélrekonstrukciós operációra – folytatta a beszélgetést dr. Nagy Anikó, a Heim Pál-intézet főigazgatója.  – Itt nemcsak a műtétre kellett előkészülnünk, hanem az ő állapotát tápláltságában is olyan szintre kellett hozni, hogy ne legyen ez számára megterhelő, illetve a szokásosnál veszélyesebb ez a műtét. Miután elvégeztük a rekonstrukciós beavatkozást, átmenetileg intenzív megfigyelés, kezelés alá helyeztük, komoly sebészeti, valamint gyomor- és bélrendszeri ellenőrzés követte a műtétet. Hosszú felépülési idő után tudjuk most azt mondani, hogy Dmitrót egészségesen haza tudtuk bocsájtani. Most már jól táplálkozik és szépen fejlődik. Nagyon reméljük, hogy egészséges, jól fejlődő, szép baba lesz” – tájékoztatott a főorvosnő.

Dr. Biró Erzsébet, a munkácsi intézmény igazgatója, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciójának a képviselője átadta a budapesti orvosoknak azokat a köszönőleveleket, amelyeket Viktor Mikita küldött az ukrán fél hálájának elismeréseként. „Köszönetet kell, hogy mondjunk az orvoscsapatnak, illetve dr. Nagy Anikó főigazgatónak azért, hogy segítettek ezen a gyermeken. Nemcsak Dmitrón segítettek, hanem több Ukrajnából elmenekült gyermeket járóbeteg-ellátásban és kórházi ellátásban is részesített már a Heim Pál-gyermekkórház. Nagyon köszönjük nekik minden gyermek és a szülők nevében is” – mondta a főorvos.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a magyar–ukrán kapcsolatok egyik fontos tényezőjévé vált – hangsúlyozza Kuti László ungvári magyar konzul. Az intézmény ugyanis egy év alatt több ezer ukrán gyermeket fogadott és gyógyított meg.

A gyermekkórház kiemelt és nagyon fontos szerepet kap abban a humanitárius akcióban, amelyet ezekben az időkben Magyarország végrehajt az ukrán nép, az ukrán emberek megsegítése érdekében. Hiszen ez az a kórház, amely a Magyarországra menekült, ott befogadott ukrán családok, gyermekek kezelését, rehabilitációját végzi, így ezernél is több ukrán gyermek részesült már itt ellátásban, kapta meg az esélyt arra, hogy egészségesen éljen tovább. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa kiemelt figyelmet fordít azokra a gyermekekre, akik különösen nehéz helyzetben vannak.

„Ennek a kisgyermeknek, akinek az ügyét felkaroltuk, tudjuk, hogy az édesapja a fronton harcol. Ismereteink szerint hadifogságban van, az édesanya egyedül neveli két gyermekét, és közösen megtaláltuk azt a magyarországi intézményt, amelyik ténylegesen segíteni tudott a kisfiún. Hogy ebben a konzulátus is technikai, logisztikai, szervezési segítséget tudott nyújtani, ezt nagy örömmel tettük és büszkék vagyunk rá” – fogalmazott Kuti László.                     

TV21 Ungvár/Dankai Péter