A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző látogatása Brüsszelben

2023. március 12., 11:53 , 1150. szám

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő meghívására Brüsszelben háromnapos tanulmányúton vett részt az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző V. évfolyama. A programot a Mathias Corvinus Collegium a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével (KMKSZ ISZ) és Bocskor Andrea EP-képviselővel partnerségben szervezi. A vezetőképző elsősorban azoknak a fiataloknak szól, akik felelősséget éreznek a kárpátaljai magyarságért, és véleményformálóként, döntéshozóként kedvező irányba szeretnék alakítani az Ukrajnában élő magyar közösség sorsát.

Bocskor Andrea kiemelte: „Fontos, hogy a kárpátaljai magyar fiatalok lehetőséget kapjanak megismerni az Európai Uniót és intézményeit, melyek fontos szerepet töltenek be Ukrajna és így a kárpátaljai magyar közösség jövőjének alakulásában is. Emellett szintén nagy jelentőséggel bír, hogy a kárpátaljai magyar fiatalok megfelelő tudással vértezzék fel magukat az Európai Unióval (EU) kapcsolatos ismeretek és a politika kapcsán, hiszen Ukrajna, Kárpátalja és az EU sorsa egyre jobban összefonódik. Ukrajna az európai integráció útját választotta – amit a kárpátaljai magyar közösség is támogat –, és most, hogy ennyire előrehaladtak a csatlakozással kapcsolatos tárgyalások, Ukrajna is tagjelölti státuszt kapott tavaly júniusban, így még inkább felgyorsult ez a folyamat. Viszont a folyamatnak nagyon fontos feltétele a nemzeti kisebbségek védelme, illetve az emberi jogok mellett Ukrajnának megfelelő nemzeti kisebbségi jogokat is kell biztosítania a területén élő különböző nemzetiségek számára. Úgy gondolom, hogy a kárpátaljai magyar fiataloknak is lesz helye és beleszólása a közéletbe, és ezért is fontos, hogy már most első kézből kapjanak erre vonatkozó információkat” – mondta el Bocskor Andrea.

A vezetőképző résztvevői látogatást tettek Magyarország Brüsszeli Nagykövetségére, megtekintették az Európai Történelem Házát és a Parlamentáriumot, továbbá egy találkozóra is sor került dr. Balogh Istvánnal, Magyarország állandó NATO-képviselőjével és nagykövetével.

Nagy Irén, a képzés egyik résztvevője elmondta: azért jelentkezett az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőjébe, hogy fejlessze a tudását szakmai téren, illetve hogy jobban beleássa magát a politika világába. „Nagyon érdekel és fontosnak tartom, hogy a későbbiekben tudjam majd képviselni a kárpátaljai közösséget. Ez csak úgy lehetséges, ha olyan emberektől tanulok ezen a képzésen, akik hitelesen tudják átadni azokat az információkat, amelyek által a jövőben én is hitelesen és hasznosan tudom képviselni a kárpátaljai magyar közösséget” – fogalmazott.

„A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző megalakulása óta nagyon fontos célpontként tekint a brüsszeli régióra, ahol Bocskor Andrea meghívására a képzés résztvevői betekintést nyerhetnek az Európai Unió intézményeinek a működésébe. Ezenkívül tisztségviselőkkel találkozhatnak, akik nagyon fontos missziót is teljesítenek – hiszen Ukrajna elkötelezte magát az európai integráció mellett –, és ezzel a fiatalok egyfajta kulturális megnyilvánulásként rövid vagy esetleg hosszú távon segíthetik ezt a fajta törekvést, hiszen ukrán állampolgárként és magyar nemzetiségű fiatalokként tudják segíteni ezt a fajta munkát, ezzel is javítva az ukrán–magyar kapcsolatokat” – emelte ki Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke.

Padenics Dominika, a vezetőképző programvezetője arról beszélt, hogy a képzés egyik fő különlegességét az utazások jelentik, amelyek által az V. évfolyam Budapestre, Debrecenbe, illetve Brüsszelbe is ellátogat. „Azért nagyon fontos, hogy ide – Brüsszelbe – is ellátogassunk a diákokkal, hogy azoktól tanuljunk első kézből, akik már elérték azt, ami talán nekünk is célunk lehet a jövőben” – tette hozzá.

A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának tagjai 4 képzési hétvégén vesznek részt. A jelenlegi turnusban 15 diák fejlesztheti tovább képességeit. A helyszínek között Brüsszel mellett Budapest és Debrecen szerepel még.      

TV21 Ungvár/Dankai Péter