Putyint meggyanúsították: legalább 16 ezer gyermek deportálásáért kellene felelnie

2023. március 22., 11:33 , 1151. szám

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Marija Lvova-Belova elnöki gyermekjogi biztos ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy törvénytelenül deportálták a lakosságot és a gyerekeket Ukrajna területéről Oroszországba.

A gyanú

Az ICC sajtószolgálatának a BBC NEWS Ukrajina által idézett tájékoztatása szerint „Vla­gyimir Vlagyimirovics Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke nagy valószínűséggel felelős a lakosságnak (gyermekeknek) Ukrajna megszállt régióiból az Oroszországi Föderációba való törvénytelen kitoloncolásával és törvénytelen átszállításával kapcsolatos háborús bűncselekményért (a Római Statútum 8(2)(a)(vii) és 8(2)(b)(viii) cikkelyei alapján)”.

A közlemény szerint „megalapozottan feltételezhető, hogy Putyint egyéni büntetőjogi felelősség terheli a fent említett bűncselekményekért” közvetlen részvétel, másokkal közös fellépés, vagy a polgári és katonai beosztottak feletti megfelelő ellenőrzés megvalósításának képtelensége miatt. A háborús bűncselekmények legalább 2022. február 24., azaz Oroszország Ukrajna elleni támadásának kezdete óta megvalósulnak.

A bíróság megjegyzi, hogy általában titkosaknak tekinti az elfogatóparancsokat „az áldozatok és a tanúk védelme, valamint a nyomozás biztosítása érdekében”. „Tekintettel azonban arra, hogy a jelen helyzetben hivatkozott magatartás valószínűleg tovább tart, és a közvélemény tájékozottsága az elfogatóparancsokról hozzájárulhat a további bűncselekmények megelőzéséhez, a Tanács (az ICC Eljárási Tanácsa – a szerk.) úgy ítéli meg, hogy az igazságszolgáltatásnak érdekében áll felhatalmazni a Titkárságot, hozza nyilvánosságra az elfogatóparancsok létezését, a gyanúsítottak nevét, a bűncselekményeket, amelyek miatt az elfogatóparancsokat kiadták, és a Tanács által megállapított felelősség mértékét” – jelentette be Piotr Hofmański, a Nemzetközi Büntetőbíróság megbízott elnöke, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

Mit jelent az elfogatóparancs?

„Mostantól az orosz elnök hivatalosan gyanúsítotti státuszban van egy nemzetközi bűncselekmény – ukrán gyermekek illegális kitoloncolása és átszállítása – elkövetése miatt” – idézi az ukrán Legfőbb Ügyészség közleményét a korrespondent.net.

Andrij Kosztyin főügyész közölte, az orosz diktátor elleni hágai elfogatóparancs azt jelenti, le kell, hogy tartóztassák őt az Oroszországi Föderáción kívül, és át kell, hogy adják az ICC-nek. Szerinte a világ jelzést kapott, hogy az orosz rezsim bűnös, vezetését és cinkosait felelősségre fogják vonni.

„Ez egy történelmi döntés Ukrajna és az egész nemzetközi jogrendszer számára. A világ vezetői háromszor is meggondolják, mielőtt kezet fognak vele, vagy tárgyalóasztalhoz ülnek vele. Ez csak a kezdete az igazság helyreállításához vezető hosszú útnak” – tette hozzá a főügyész.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök olyan döntésnek nevezte a Putyin letartóztatására vonatkozó parancs kiadását, amellyel kezdetét veszi a történelmi felelősségre vonás.

„Súlyos nemzetközi igazságszolgáltatási határozattal rendelkezünk. Egy olyan ügyben, amelynek reális perspektívája van. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin letartóztatására. Történelmi döntés, amellyel kezdetét veszi a történelmi igazságszolgáltatás. [...] A terrorista állam feje és egy másik orosz tisztviselő hivatalosan is gyanúsítottá vált egy háborús bűncselekményben, ukrán gyerekek deportálásában – több ezer gyermekünk törvénytelen átszállításában a terrorista állam területére...” – fogalmazott Zelenszkij.

Volodimir Ohrizko volt ukrán külügyminiszter (2007–2009) szerint az elfogatóparancs azt jelenti, amennyiben Putyin megkockáztatja, hogy felkeresse a Római Statútumot aláíró országok valamelyikét, ott őrizetbe vehetik őt és átadhatják Hágának. Jelzés ez Putyin környezetének is, hogy ha átadják Putyint a Nemzetközi Büntetőbíróságnak ráhárítva a felelősséget, maguk talán elkerülhetik a felelősségre vonást – vélte a szakértő a BBC-nek nyilatkozva.

Biden: Az elfogatóparancs „nagyon erős érv”

Az orosz államfő felelősségre vonása azért nem ennyire egyszerű. Az ICC-nek ugyanis nincs felhatalmazása a gyanúsítottak letartóztatására. Joghatósága is csak azokra az országokra terjed ki, amelyek aláírták és ratifikálták a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásáról szóló megállapodást, az úgynevezett Római Statútumot. Ezt eddig kb. 120 ország tette meg, azaz távolról sem valamennyi. Nem ismeri el a testületet és a statútumot több nagyhatalom, köztük Oroszország, Kína, India és az Egyesült Államok. Aláírta, de nem ratifikálta a statútumot Ukrajna sem, bár Kijev még 2013-ban jelezte, hogy elismeri a testület joghatóságát.

A várakozásoknak megfelelően Oroszország semmisnek tekinti az elfogatóparancsot.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság döntéseinek nincs semmilyen jelentősége hazánk számára, többek között jogi szempontból se” – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Elmondása szerint Oroszország nem részes fele a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának, nem vállalt semmilyen kötelezettséget és nem működik együtt vele.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság által kiadott esetleges »receptek« számunkra jogilag semmisek” – jegyezte meg.

Washington – bár „kívülálló” az ügyben – szintén állást foglalt. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price szerint, akit az RBK–Ukrajina idéz, az Egyesült Államoknak nincs kétsége afelől, hogy Oroszország és fegyveres erői háborús bűnöket követnek el Ukrajnában.

Hasonlóan vélekedett Joe Biden is, aki indokoltnak tartja az ICC döntését. Az amerikai elnök újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el az ISS-t, de az elfogatóparancs „nagyon erős érv”.

„Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el” – jelentette ki Biden.

Hány gyermeket deportálhatott Oroszország?

Andrij Kosztyin főügyész szerint több mint 16 ezer Donyeck, Luhanszk, Harkiv és Herszon megyei gyermek deportálását dokumentálták, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

„Kétségtelen, hogy ez az Oroszországi Föderáció tervezett politikája, amelynek célja Ukrajna mint állam és az ukránok mint nemzet elpusztítása. Gyermekeink elrablásával Oroszország szó szerint ellopja a jövőnket” – jegyezte meg Kosztyin.

Elmondása szerint Ukrajnának már 308 gyermeket sikerült visszaszerezni, de hangsúlyozta: mindegyiket vissza kell hozni, és el kell ítélni mindazokat, akik részt vettek a deportálásban, valamint más háborús bűnökben.

(pszv/bbc.com/eurointegration.com.ua/korrespondent.net/rbc.ua)