Közlekedés: Halálos iramban

2023. június 4., 15:43 , 1161. szám

2023 első négy hónapjában csaknem 7 000 közlekedési baleset történt Ukrajnában, amelyekben 852-en haltak meg, vagyis többen, mint 2021 azonos időszakában – mutat rá összeállításában a korrespondent.net.

Negatív rekord

A hadiállapot ellenére a közúti balesetek továbbra is százával szedik áldozataikat.

„Az idei év négy hónapja alatt 6 904 sérüléssel és halálos áldozattal járó közúti balesetet regisztráltunk az ország útjain, ami csaknem 2%-kal több, mint 2021 azonos időszakában. Ugyanebben az időszakban, az év első négy hónapjában, a közúti balesetekben 852 személy halt meg, ami a 8%-ot meghaladóan több, mint 2021 azonos időszakában. 7 548 ember sérült meg, ez 4,5%-kal több, mint 2021-ben. Külön kiemelném a gyalogosokat érintő közúti baleseteket: 4 hónap alatt sajnos 318 gyalogos halt meg, 1 845 gyalogos szenvedett sérülést az ilyen közúti balesetekben” – mondta el Olekszij Bilosickij, a járőrrendészeti főosztály helyettes vezetője a VII. Globális Közlekedésbiztonsági Hét alkalmából az Ukrinformban tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Mint rámutatott, az idei adatokat azért viszonyítják a 2021. éviekhez, mert a 2022-es helyzet Oroszország teljes körű inváziója, számos egyéb tényező miatt rendhagyó a statisztikai feldolgozás szempontjából. A rendőrségi vezető Dnyipropetrovszk és Lemberg megyéket, valamint Kijev városát nevezte meg azon régiók között, ahol jelentősen romlott a helyzet az utakon.

Bilosickij felhívta a figyelmet arra, hogy a halálos áldozatot követelő, sérüléssel járó közlekedési balesetek több mint 40%-a gyorshajtás miatt következett be. Ezért a rendfenntartók úgy döntöttek, hogy növelik a TruCAM eszközökkel felszerelt sebesség-ellenőrző járőrök és a szabálysértések automatikus rögzítésére szolgáló kamerák számát.

„Mindannyian arra törekszünk, hogy biztonságosabbá tegyük az utakat, és a lehető leghamarabb elsősegélyben részesítsük az áldozatokat közúti baleset esetén. Valamennyiünktől függ, hány életet lehet megmenteni – vonatkozik ez a polgárok elsősegélynyújtási ismereteire, az elsősegélynyújtó csomagokra a közlekedési eszközökben és a véradás kultúrájára” – mondta el Ihor Kuzin egészségügyi miniszter-helyettes, Ukrajna közegészségügyi főorvosa.

Rosszabb, mint az EU-ban

A civil szervezetek is megjegyzik, hogy a sebességtúllépés változatlanul az „első számú gyilkos” Ukrajna útjain, még a teljes körű háború idején is, és felszólítják a hatóságokat a „sebességjárvány” megfékezésére. Hiszen Ukrajnában a balesetek, sérülések és halálozások szintje magasabb annak az Európai Uniónak az átlagánál, amely felé országunk tart: az EU-ban 1 millió lakosra 45 halálozás jut, míg Ukrajnában 78,6.

A Biztonságos utakért elnevezésű kampány szakértői a járőrrendőrség adatait elemezve szintén arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajna számára a gyorshajtás problémája a legfontosabb. A tragikus következményeket tekintve még olyan tényezőket is felülmúl, mint az ittas vezetés vagy a kereszteződésen való áthaladás szabályainak megsértése. Az elmúlt esztendőben a túlzottan magas sebesség volt a legtöbb halálos közúti baleset hivatalos oka: 1 633 ember vesztette életét (az összes regisztrált halálos áldozat 58%-a), további 10 075 személy pedig megsérült. A sebesség ellenőrzés újraindítása az utakon pozitív változásokat hozott azokon az út- és utcaszakaszokon, amelyeket ellenőriznek. De még korai az egész ország tekintetében győzelemről beszélni.

„A parlamentnek és a kormánynak oda kellene figyelnie a sebesség problémájára. Gondoljanak bele, ma büntetlenül haladhatnak a sofőrök a városban óránkénti 70 kilométeres sebességgel, még akkor is, ha lakótelepen haladnak át. Ugyanakkor az Európai Unióban a maximális sebesség 50 km/h, a belvárosi utcákon pedig 30 km/h. Változtatni kell a közlekedési szabálysértések szankcionálásának politikáján is. Például a városban 99 km/h-s sebességgel történő haladásért csak 340 hrivnyát fizet a szabálysértő, bár halálos veszélyt jelent a környezetére” – hangsúlyozza Viktor Zahreba, a Biztonságos utakért kampány koordinátora, közlekedésbiztonsági szakértő.

A probléma megoldása érdekében a Demokrácia és Jogállamiság Központ a Biztonságos utakért kampány keretében felszólította a parlamenti képviselőket, hogy fordítsanak figyelmet a sebesség problémájára, és fogadják el az alábbi jogszabályi változásokat:

– vezessék be a gyorshajtásért kiróható bírság fokozatait 10 km/h-nként, mint az EU-országokban;

– a bírsággal sújtható sebességtúllépés mértékét csökkentsék 20 km/h-ról 10 km/h-ra;

– további bírságokat kell bevezetni a rendkívül jelentős sebességtúllépésért.

Lényeges, hogy Ukrajnában az áldozatot követelő közúti balesetek 77%-a lakott területen belül történik – éppen ott, ahol a leggyakrabban játszik szerepet a gyorshajtás, és ahol a helyi lakosok gyakran válnak közúti balesetek áldozataivá. A hivatalos statisztikák szerint 2022-ben a városok, nagyközségek és falvak területén 16 994-en (az összes regisztrált sérült 73%-a) sérültek meg és 1 508-an (54%) haltak meg balesetben.

Az ENSZ szerint egyébként világszerte a közúti balesetek jelentik a halálozás és rokkanttá válás fő okait: évente körülbelül 1,3 millió ember hal meg, és mintegy 50 millióan sérülnek meg. Az 5 és 29 év közöttiek körében a közúti balesetek jelentik a leggyakoribb halálokot. Világszerte minden negyedik közúti haláleset áldozata gyalogos és kerékpáros.

(pszv/korrespondent.net/ukrinform.ua)