„Magyarország igyekszik megadni azt a segítséget, amire az ukrán nép rászorul ebben a nehéz helyzetben”

34 autóbuszt adott át Kárpátalján Magyar Levente

2023. június 8., 13:41 , 1163. szám

Csütörtökön, június 8-án munkalátogatásra érkezett Kárpátaljára Magyar Levente miniszterhelyettes, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára, aki 34 autóbuszt adott át Viktor Mikitának, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatási Hivatal elnökének. A járművek a Volánbusz Zrt. adománya, s partnerük, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet volt segítségükre az átadásban, melynek elnök-igazgatója, Lehel László és számos munkatársa is jelen volt Tiszasalamonban, az Eurocar üzem területén megtartott ünnepélyes átadáson. Úgyszintén részt vett az eseményen Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ügyvezető alelnöke, a megyei tanács képviselője.

Viktor Mikita örömmel üdvözölte Magyar Leventét, s köszönetet mondott a támogatásért Magyarországnak és személyesen a miniszterhelyettesnek azért, hogy az előzetes megbeszélés értelmében tartja a szavát.

– Korábbi kárpátaljai látogatása során megígérte, és most megkaptuk a számunkra nagyon szükséges járműveket, személyszállító autóbuszokat, amelyekre elsősorban a felszabadított területeken van szükség, jelenleg pedig különösen fontosak Herszon megyében, ahol az orosz terroristák megsemmisítették a víz­erőművet. Sok települést elárasztott a víz, az infrastruktúrát gyakorlatilag megsemmisítették. Ezért a mai nap folyamán megegyezünk, hogy a buszok egy részét oda irányítjuk. Az előzetes tervek szerint 4 járművet küldtünk volna Herszon megyébe, de a történtek miatt növeljük ezt a számot – jegyezte meg Viktor Mikita a további együttműködésben és a kölcsönös megértésben bízva.

– Örömmel vagyok itt ismét Ukrajnában, természetesen az apropó nem örvendetes, hanem újból a háború következményeinek a kezelése miatt jöttünk ide – mondta Magyar Levente, és kiemelte, hogy Magyarország mind a saját területén, mind Ukrajnában igyekszik megadni azt a segítséget, amire az ukrán nép rászorul ebben a nehéz helyzetben. – Természetesen leginkább Kárpátalján tudunk jelen lenni, itt van a legjobb helyismeretünk, de az utóbbi hónapokban fokoztuk a jelenlétünket Ukrajna távolabbi vidékein is. Ez a háború napról napra, hétről hétre újabb borzalmakat produkál, így most legújabban a gátszakadás miatti humanitárius katasztrófahelyzet állt elő. Ezért mint Ukrajna, az ukrán nép barátja nekünk folyamatosan készen kell állnunk arra, hogy mindig a legrugalmasabban, a leghatékonyabban és a leggyorsabban tudjunk reagálni. S mikor a barátaink, Julija Hrisina képviselő asszony és Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó megfogalmazták néhány hete, hogy buszokra volna a leginkább szükség, és azóta ez az igény még jobban fokozódott az említett események miatt, akkor erre, azt gondolom, megfelelő választ adtunk.

Azt kívánjuk Ukrajnának, Ukrajna népének, hogy minél hamarabb olyan ügyekkel tudjunk foglalkozni, amelyek már nem a háborúhoz kapcsolódnak. Nagyon reméljük és imádkozunk azért, hogy minél hamarabb eljöjjön ez a pillanat, de ameddig tart a háború, addig természetesen a segítségre fókuszálunk, és itt leszünk a jövőben is önök mellett – hangsúlyozta Magyar Levente.

Julija Hrisina, az ukrán parlament képviselője a magyar miniszterhelyettest köszöntve elmondta: örül, hogy ilyen alkalom adódott találkozni, mint a 34 autóbusz átadása.

– Örülünk annak, hogy a Magyarországgal folytatott együttműködésünk folyamatosan kiszélesedik, és egy ideje már Kárpátalja területén túlra is kiterjed.

Emlékeztetett a Kijev megyei infrastrukturális beruházásokra, amelyek a magyar kormány támogatásával valósulnak meg: a modul óvoda, az iskola és az épülő adminisztratív szolgáltatási központ. Ennek köszönhetően már több mint 100 gyerek óvodába járhat, az óvónőknek van hol dolgozniuk, és boldogok a szülők, mert jó helyen tudhatják a gyermeküket, és munkába állhattak. Szeptembertől pedig Magyar Levente közreműködésének és Magyarország támogatásának köszönhetően mintegy ezer gyerek járhat majd iskolába.

– Magyar Levente közel egy hónapja járt Kijevben, ahol fontos és eredményes találkozókra került sor – mondta a képviselő asszony. – Ezeknek a találkozóknak köszönhetően tovább fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok országaink között. Akkor kérdezte meg Magyar Levente, hogy mire lenne még szükségünk. Mivel az orosz támadások következtében hatalmas károkat szenvedett el a közlekedési infrastruktúra, így tájékoztattam arról, hogy jelen körülmények között leginkább járművekre van szükség a megyékben. Az államtitkár meg­ígérte, mindent megtesz azért, hogy a legrövidebb időn belül maximális számú járművet biztosítsanak a különböző régiók számára. A szavát, mint mindig, betartotta, és nagyon rövid időn belül ma már átvehetjük a kért autóbuszokat, amelyek itt sorakoznak. Különösen fontos ez a segítség most, amikor egész Ukrajna az orosz megszállók által a kahovkai vízerőmű felrobbantásával okozott ökológiai katasztrófa következményeivel harcol.

A vízzel elárasztott településeken rengeteg embert érint ez az ökológiai népirtás, most még felbecsülni sem lehet, hogy milyen hatalmas károkkal és következményekkel jár majd hosszú távon a gát átszakadása nemcsak Ukrajna, de Európa számára is. Ezek a buszok hatalmas segítséget jelentenek számunkra, hiszen egy részük részt vesz majd a lakosság kimenekítésében. Ez az adomány számunkra nagyon fontos – hangsúlyozta Julija Hrisina.

Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport elnök-vezérigazgatója – ahonnan ez a felajánlás származik – elmondta, hogy a cég Magyarország autóbuszos és vasúti közösségi közlekedését biztosító társaság. A háború kezdete óta azon vannak, hogy segítsék Ukrajnát és az ukrán népet. A mai napig 920 ezer ingyenes szolidaritási vonatjegyet adtak az ukrán menekülteknek, állami támogatásból fejlesztik a záhonyi vasúti átrakodó kapacitásait. 56 ezer munkavállalójuk szolidaritási gyűjtést szervezett a humanitárius segítségnyújtás érdekében.

Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke úgyszintén köszönetet mondott a magyar félnek az autóbusz-adományért, amely – mint mondta – nem az első és nem is a második, de az eddigi legnagyobb.

– Magyarország a háború első napjától minden szinten segít nekünk, kezdve az önkormányzatoktól és a magyar kormánnyal befejezve. Mi pedig a háború ellenére nem tétlenkedünk, és közös projekteken dolgozunk, mint a hulladékfeldolgozó üzem; tervezzük a további közös életet, s ez a legfontosabb.

Lehel Lászlótól megtudhattuk, hogy elindult a magyar segélyezés Herszonban. Szerda este tértek vissza a térségből, ott van egy csapatuk, amely dolgozik, és Kijevből még magyar munkatársat is delegálnak a helyszínre. Szerdán elindult egy újabb 20 tonnás segélyszállítmány élelmiszerekkel, higiéniai eszközökkel, és a magyar segélyezés az első szakaszban néhány napon belül 50 millió forinttal fog megjelenni.

Az autóbuszokat Kijev, Harkiv, Zaporizzsja, Doneck, Dnyipropetrovszk, Herszon megyébe küldik, egy része pedig Kárpátalján marad, többek között a Nagydobronyi kistérség is kapott egy autóbuszt. Nagy Ferenc polgármester és Kántor József, a kistérségi oktatási, kulturális, ifjúsági és sportosztályának vezetője elmondták: ez azért fontos, mert ilyen típusú járműve nem volt a kistérségnek. Ha sportrendezvényekre, kulturális eseményekre, kirándulásokra kellett utazniuk, akkor mindig bérelni kellett, ami pluszkiadást jelentett. A most kapott jármű sokat egyszerűsít a helyzeten, nagy segítség.

Rehó Viktória