Szentkirályi Alexandra: „A kárpátaljai magyarok ugyanúgy számíthatnak az anyaország támogatására, ahogy egy gyermek számíthat az édesanyjára”

2023. június 11., 08:44 , 1163. szám

Kárpátalján tett kétnapos látogatása keretében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő június 10-én részt vett a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének tizedik gyermeknapján.

„Amikor a világ megváltozik körülöttünk, akkor a megszokott, a biztonságos dolgokban próbáljuk keresni a kapaszkodókat, legyen az a család, a nemzeti összetartozás érzése vagy akár egy ünnepi hagyomány” – fogalmazott köszöntőjében a kormányszóvivő a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban megrendezett eseményen. A válságok korában még inkább felértékelődik a közösség, „a valahová tartozásnak, az egymásra számításnak a szerepe”.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború kitörése óta több mint egymillió, a háború szörnyűségei elől menekülő embernek nyújtott segítséget, ugyanakkor gondol azokra is, akik otthon maradtak. Kiemelte: a helyi magyarság továbbra is ugyanúgy számíthat az anyaország támogatására, ahogy ezt az elmúlt években és az utóbbi hónapokban megszokta: „A kárpátaljai magyarok ugyanúgy számíthatnak az anyaország támogatására, ahogy egy gyermek számíthat az édesanyjára. Itt leszünk napsütésben is, meg esőben is” – szögezte le.

„Látni azt, hogy itt van élet, van gyerekzsivaj, vannak családok, nagycsaládosok, az számukra, az itt maradók számára és számunkra, az egész magyarság számára a remény üzenetét hordozza, azt, hogy itt, Kárpátalján még a legnehezebb háborús időkben is az emberek erőt tudnak meríteni a család fontosságából, annak az erejéből, amit a családban élés jelent. Emellett nemcsak a család az, ami egy nagy összetartó erő tud lenni egy közösség számára, hanem ugyanilyen fontos a nemzethez tartozás érzése is” – fogalmazott a kormányszóvivő, hangsúlyozva: fontos, hogy minél több olyan alkalom legyen, amelyen átélhető a gondtalan gyermekkor, „amikor egy-egy bábjáték vagy táncház, esetleg az itteni kézműves programok tudnak mosolyt csalni az arcokra”.

Szentkirályi Alexandra köszönetet mondott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete áldozatos munkájáért, aláhúzva: „A közösséget megtartó szervező erő békeidőben is nagy kincs, a háborús időkben pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni a jelentőségét.”

„Közös vágyunk és közös reményünk az, hogy most már el tud jönni végre a tűzszünet és a békének az időszaka, hiszen igazából akkor lehet érdemben tervezni, akkor lehet gyerekeket is jó szívvel vállalni, ha az ember tudja, hogy mire tervez” – jelentette ki.

Szentkirályi Alexandra kárpátaljai látogatásának végén megtekintette a rászorulókat és a háború elől menekülő embereket megsegítő Kárpátaljai Református Egyház (KRE) Diakóniai Központját Beregszászban, valamint felkereste a KRE Mandulafa Idősek Otthonát.

Csuha Alexandra