Horváth Anna alkotóhetet tartottak Beregszászban

2023. július 4., 11:50 , 1166. szám

Közel ötven fiatal vett részt a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) által szervezett Horváth Anna napközis alkotóhéten. Az esemény során a fiatalok kipróbálhatták a viaszkarcolást, gyurmázást, korongozást és a festészetben is elmélyülhettek.

Tarpai József, a KMNE elnöke, az alkotóhét megálmodója elmondta: „Horváth Annát elsősorban keramikusként tartják számon, azonban a kisplasztika, a festészet és a grafika terén is jelentőset alkotott. A hét folyamán a táborba érkező diákok kiváló mentorok segítségével  kipróbálhatták magukat ezen tevékenységek valamelyikében.” Az elnök elmondta, hogy céljuk, hogy a kivételes tehetségű művésznő szellemi öröksége a beregszászi fiatalokban – akik érdeklődnek a képzőművészet iránt – tovább éljen.

A tábor első napján Hubal Ljudmila ungvári iparművész közreműködésével a fiatalok agyagból különböző állatgrafikákat készíthettek el, másnap a nagydobronyi Hidi Endre keramikus segítségével a korongozással ismerkedhettek meg közelebbről. Matl Péter munkácsi szobrászművésszel gyurmából készítettek különböző figurákat, majd zárásként Homoki Gábor tiszapéterfalvi festő a festészet rejtelmeibe avatta be a gyerekeket.

Az alkotóhét vezérgondolata kapcsán Matl Péter így nyilatkozott: „A hét folyamán igyekeztünk a fiatalokat arra buzdítani, hogy legyenek nyitottak a világ felé, és érzéseiket, gondolataikat próbálják megfogalmazni a művészet nyelve által. Nem biztos, hogy mindenkiből nagy művész válik, de mindenképp fontos, hogy minél több olyan technikát próbáljanak ki, amely közel áll hozzájuk. A művészet megismerése, az alkotási folyamat segít mindabban, hogy a fiatalok kiteljesedjenek.

A programra 6–16 év közötti fiatalok jelentkezhettek. A hét folyamán a Petőfi-centenárium kapcsán a költőóriás alkotásaihoz is készítettek különböző illusztrációkat, de éltere kelt a Pókember, a Gyöngyhajú lány, a Tüskevár Matula bácsija és számos érdekes figura, valamint illusztráció is.

ev