Várja a jelentkezőket az újonnan alapított Kárpátaljai Magyar Líceum

„Álmodj nagyot, tanulj nálunk, találd meg a hivatásod!”

2023. július 9., 13:15 , 1166. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) a kárpátaljai magyar oktatás érdekében egy új líceumhálózatot hozott létre, melynek célja, hogy a diákok a 9. osztály elvégzése után az anyanyelvükön tudjanak továbbtanulni. A Kárpátaljai Magyar Líceum szeptembertől öt helyszínen várja a diákokat: Beregszászban, Nagydobronyban, Kisgejőcön, Nagyszőlősön és Tiszapéterfalván. Az intézmény felvételi eljárásának rendjéről, a képzési programokról és a széles körű szolgáltatásokról, amelyek várják a diákokat szeptembertől, Kóré Dóra, a Kárpátaljai Magyar Líceum igazgatója számolt be hetilapunknak.

– A II. RF KMF új líceumhálózatot hozott létre. Mi a líceumhálózat célja, és milyen képzési programmal várja a továbbtanulni vágyó fiatalokat?

– A Kárpátaljai Magyar Líceum hálózat fő célja, hogy Kárpátalja-szerte színvonalas, magyar nyelven való oktatást tudjon biztosítani a diákok számára. A 2023–2024-es tanévben öt helyszínen tudunk oktatást indítani a 9. osztályt elvégzett diákok számára, emellett a tanulók számára ösztöndíjat is biztosítunk.

Továbbá egyik különlegességünk, hogy a hozzánk jelentkező diákok több mint 30 szakirányból tudnak választani. Ez azt jelenti, ha például valakit vonz az autószerelés, akkor az adott diák heti 5-6 órában tanulhatja az autószerelés alapjait, vagy ha valakit a divat érdekel, akkor ő heti 5-6 órában a szabás-varrás alapjaival foglalkozhat. A diákok választhatnak több sportszakirány közül is, mint például a kézilabda, a dzsúdó vagy akár a lovaglás. A művészlelkek számára hirdettük meg a festészetet, grafikát, film és médiát, színészetet, a nép- vagy klasszikus tánc oktatását és még sok-sok érdekes szakirányt, amelyek megtekinthetők intézményi honlapunkon.

– Milyen munkálatok előzték meg az intézmény létrejöttét? Ütköztek-e nehézségekbe a hálózat kiépítése során?

– A legtöbb helyszínen részben adottak voltak az épületek, kisebb-nagyobb változtatásokra, felújításokra volt szükség. Viszont Nagyszőlősön például szükség volt tornaterem bérlésére, szerződések megkötésére. Ezek viszont megszokott feladatok, így különösebb nehézséggel nem szembesültünk.

– Miként és milyen határidővel nyújthatják be a diákok a jelentkezésüket?

– Fontosnak leszögezni, hogy nálunk nincs felvételi vizsga. A diákok a honlapunkon június 25-től egész július 31-ig ki tudják tölteni a jelentkezési űrlapot, és ezzel már be is kerülnek a rendszerünkbe. Az űrlap kitöltése során a diákok kiválaszthatják, melyik helyszínünkön szeretnének tanulni, és melyik az a szakirány, amely a legjobban érdekli őket. Azért hagytuk nyitva a lehetőséget több szakirány választására, mert előfordulhat, hogy egy adott helyszínen például csak egy diák választ kosárlabdát, de egy másik helyszínen például öt jelentkező lesz, akiknek a kosárlabda a kedvence, és ebben az esetben ott indul a szakirány, ahol a legtöbb jelentkező lesz.

– A líceum Kárpátalja-szerte öt helyszínen várja a továbbtanulni vágyókat. Milyen felszereltség várja a diákokat, és van-e lehetőség kollégium igénylésére?

– A 2023–2024-es tanévben Beregszászban, Nagydobronyban, Kisgejőcön, Nagyszőlősön és Tiszapéterfalván indítunk oktatást. Említettem, hogy a diákok több mint 30 szakirányból választhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy mind az öt helyszínen indul az összes szakirány. Természetesen vannak kötött előírások, feltételek a szakirányok oktatásához. Biztosítani kell a szaktantermek felszereltségét, területét, a sporthoz a sportpályákat stb. Ezért néhány szakirány helyszínhez van kötve. Beregszászban, Nagydobronyban és Tiszapéterfalván biztosítunk kollégiumot, a többi helyszínen pedig szervezett utaztatást a diákok számára.

– A képzési időt követően a diákoknak milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak a kapott érettségivel?

– A képzési időszak nálunk két év, tehát 10. és 11. osztály. A 11. osztály végén, mint bármelyik állami iskolában, nálunk is érettségi vizsgát tesznek majd a diákok külső érettségi teszt formájában (ZNO). Sikeres érettségi után a diákok továbbtanulhatnak a Rákóczi-főiskola Egán Ede Szakképzési Centrumában, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán vagy akár bármilyen másik felsőfokú oktatási intézményben.

Mindazok, akik Kárpátalja bármely oktatási intézményében most fejezték be a 9. osztályt, és szeretnének itthon színvonalas szakirányú képzésben részesülni, mindezt felvételi vizsga nélkül, és ami a legfontosabb, anyanyelvükön, akkor keressék fel a Kárpátaljai Magyar Líceumot az említett öt helyszínen.

A választható szakirányok: turizmus, vendéglátás (szakács, cukrász), autószerelő, mezőgazdálkodás, erdészet, fa- és bútoripar, művészet (grafika, festészet, népzene, néptánc, népi kultúra, színház, média), sport (asztalitenisz, kézilabda, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, atlétika, dzsúdó, brazil jiu-jitsu), szépészet, informatika, kreatív divatszabó, gazdálkodás és menedzsment, természettudomány.

A jelentkezési határidő: június 25. – július 31.

A jelentkezéssel kapcsolatos minden egyéb információ megtekinthető az intézmény honlapján, a kml.org.ua weboldalon.

Akinek a jelentkezés során kérdése adódik, vagy segítségre van szüksége, az intézmény munkatársai segítségükre lesznek hétköznapokon 09.00-tól 15.00-ig (k.-e. i. sz.) a következő helyszíneken:

• Beregszász (Ivan Franko út 14., a főiskola egészségügyi centrumának 1. számú irodája);

• Nagydobrony (Róttag utca 3.);

• Tiszapéterfalva (Rákóczi Ferenc út 135.);

• Kisgejőc (Egry Ferenc út 48.);

• Nagyszőlős (Sevcsenko út 2., római katolikus plébánia).

Telefonos elérhetőség: +380507826573

Kopinczu Krisztián