A megelevenedő Biblia

Kárpátalján fellép a Meglepetés Színház

2010. március 12., 09:00 , 478. szám

A 2000-ben Budapesten alakult Meglepetés Színház interaktív, rögtönző, amatőr társulat, amely az előadásain felkínálja a közönségnek, hogy megjelenítik előttük kedvenc bibliai alakjaik karakterét, érzéseit.

A jelenleg 21 fős társulat megalakulása óta többször szerepelt meghívásra különböző rendezvényeken Magyarországon és külföldön, 2010. április 10-én pedig Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is bemutatkoznak, majd Munkácson is. A Meglepetés Színházról és a várható kárpátaljai előadásokról Nyáry Péterrel, a társulat egyik vezetőjével és játékmesterével beszélgettünk.

– A Meglepetés Színházban nem betanult színdarabokat adunk elő. Amatőr társulatunk tagjai örömből játsszák az előadásokat, amelyeknek a különlegessége az, hogy ott helyben rögtönözve adjuk elő a közönség által választott bibliai történetet.

– Kizárólag bibliai történeteket dolgoznak fel?

– Most, a kárpátaljai előadásainkon igen.

– Kiknek ajánlják a kárpátaljai előadásokat?

– Azt gondolom, ez mindenkit érdekelhet. Bizonyára sok embernek vannak olyan bibliai történetei, amelyek érdeklik régebbről, fontosak a számára, kedvesek, vagy éppen nem kedvesek, mert nem érti őket. Illetve mindenkinek ajánljuk, akit érdekel, hogy milyen az, amikor nem egy betanult darabot adnak elő a színészek, hanem rögtönözve, ott helyben születik meg egy előadás.

– Elsősorban segíteni akarják a nézőt a bibliai történetek megértésében, vagy a legfontosabb céljuk a szórakoztatás?

– Mint színháznak, nyilvánvaló célunk, hogy a közönség jól érezze magát. De azt gondolom, érdekes, hogy egy bibliai történetet, amelyet már nagyon sokat olvastak, halottak róla prédikációkban, tanulmányozták a szöveget, egy új megvilágításba kerülve láthatnak viszont, mert mi azt is megkérdezzük, hogy kinek a szemszögéből szeretné látni a történetet. Például a tékozló fiú történetét esetleg egy olyan személy, mondjuk az idősebb báty – akit általában ellenszenvesnek szoktak beállítani – szemszögéből... A szereplők közötti kapcsolatokat, a cselekedetek mozgatórugóit jobban meg lehet érteni egy új megvilágításban. Ezt a pluszt adhatja egy ilyen előadás.

– Mit kell tudni a négy játékmesterről és a rögtönző színészekről?

– Interaktív színházunk pontosan tíz éve jött létre. Nincs mindenki ott minden előadáson, hiszen mint mondtam, amatőr a társulat. Kárpátaljára tizenhatan megyünk. Foglalkozásukat tekintve vannak tagjaink közt szociális munkások, tanárok, családanyák, önismereti csoportvezetők, az egyik játékmesterünk hivatásos színész, aztán vannak főiskolások, tehát sokféle helyről jövünk.

Kárpátaljára nagy örömmel készülünk, hisz most lépünk fel ott először, és nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Badó Zsolt