Felmérés: A többség népirtásnak tarja, ami a teljes körű invázió megindulása után történt Ukrajnában

2023. november 25., 13:42

Az ukránok 80,3%-a népirtásnak tartja Oroszországnak a teljes körű invázió megindulása után Ukrajnában elkövetett tetteit – derül ki a Demokratikus Kezdeményezések Alapnak az Operatív Szociológia társasággal közösen végzett felméréséből, amelyet az Interfax–Ukrajina hírügynökség ismertet.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadók az ukránok elleni népirtásnak tekintik-e Oroszországnak a teljes körű invázió megindulása utáni ukrajnai tetteit, 80,3% közölte, hogy egyértelműen népirtásnak tartja azokat, 12,4% szerint népirtás jeleit mutató háborús bűnökről van szó, 4,2% véleménye szerint a bűncselekményeket a háború befejezése után kell minősíteni, 0,8% nem tartja annak, 0,2% az „egyéb” válaszlehetőséget választotta, 2,1% nem válaszolt.

„Az ukrán polgárok tájékozottsága az ország történelmében, hozzáállásuk a történelem eseményeihez és alakjaihoz, valamint az állampolitikához a nemzeti emlékezet helyreállítása és megőrzése terén” című szociológiai vizsgálat az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének megrendelésére 2023 júliusában–augusztusában készült 1875 válaszadó bevonásával. A statisztikai hiba nem haladja meg a 2,26%-ot.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)