Megkapta a szükséges számú szavazatot a termőföldek nagybani eladását ellenző petíció

2023. november 25., 17:14

A „Védjük meg az ukrán falut – halasszák el a háború végéig az »egy kézben« lévő mezőgazdasági földek maximális területének 100 hektárról 10 000 hektárra emelését” című petíció, amelyet az Összukrajnai Agrártanács (VAR) egyesület kezdeményezett, megkapta a szükséges számú szavazatot – jelentette a TSZN.

A petíciót 2023. november 3-án regisztrálta Ukrajna elnökének honlapján Andrij Dikun, a VAR vezetője, aki több ezer mezőgazdasági termelő nevében felszólította Volodimir Zelenszkijt, hogy kezdeményezzen jogszabály-módosítást és töröljék el a földértékesítési limit növelését. A petíció mindössze 20 nap alatt több szavazatot kapott a minimálisan szükséges 25 ezernél, így most az államfőnek reagálnia kell rá.

„Ukrajna történetében először egy mezőgazdasági egyesület petíciója összegyűjtötte a szükséges 25 000 szavazatot, és ez nagyon gyorsan – 20 napon belül – megtörtént. Ez azt mutatja, hogy milyen jelentős a VAR kezdeményezésének támogatottsága az ukránok részéről. Köszönjük valamennyi együtt érző polgár minden szavazatát, a hihetetlen aktivitást, felelősségérzetet és szolidaritást. Most mindannyian az elnök döntésére várunk! Nagyon remélem, hogy Volodimir Zelenszkij gyors és tartalmas választ ad petíciónkra, mert minden gazdát nagyon foglalkoztat a kérdés: »Kinek van rá pénze az ukrajnai háború alatt, hogy 10 000 hektárjával vegyen földet? Kik ezek az emberek, akik nem tudják, hogy ma a pénzt elsősorban az Ukrán Fegyveres Erők támogatására kell fordítani, ami segít visszafoglalni megszállt földünket és legyőzni az ellenséget?” – idézi Dikunt a TSZN.

A felhívás szerzője hangsúlyozta, hogy az agrárszektor és az ukrán vidék alapját képező közép- és kisvállalkozások nem fognak tudni a földpiac szereplőivé válni:

„Ma az ukrán gazdálkodók Ukrajna függetlensége egész történetének legnehezebb időszakát élik. A háború következtében a mezőgazdasági vállalkozások már második éve veszteségesen működnek, napi anyagi veszteségeket szenvedve a lezárt kikötők, a logisztikai problémák és az alacsony gabonaárak miatt. Sok vállalkozást megsemmisítettek, földeket aknáztak alá, a terület egy részét elfoglalták. Az egy kézbe megvásárolható termőföldek limitjének növelése a jelenlegi feltételek mellett oda vezet, hogy az oligarchák és a korrupt emberek áron alul vásárolják fel a földet. A közepes és kis mezőgazdasági termelőknek nincs pénzük földvásárlásra, és nem tudnak hitelt bevonni, ennek megfelelően el lesznek vágva a lehetőségtől, hogy megvásárolják azt a földet, amelyen dolgoznak. Ezért ma rendkívül fontos megőrizni azokat az agráriusokat, akik az utolsókat adják oda az Ukrán Fegyveres Erők támogatására, és nem azokat, akik a korrupción és a háborún keresnek.”

(tsn.ua/Kárpátalja)