A MON az ukrajnai felsőoktatási intézmények számának csökkentését tervezi

2023. december 2., 08:45 , 1187. szám

Az elmúlt 15 évben mintegy felére csökkent az átlagos hallgatói létszám a felsőoktatási intézményekben. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium (MON) ezt figyelembe véve úgy látja, optimalizálni kell a felsőoktatási intézmények számát. Mihajlo Vinnickij oktatási és tudományos miniszterhelyettes erről a Ragyio Kultura műsorában beszélt, amelyet az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja idéz.

A tárcavezető szerint a jelenlegi felsőoktatási rendszer túlméretezett, hiszen több mint 170 állami intézményt számlál, amelyek egy része területileg elkülönülő alegységekkel rendelkezik. Egyes kolledzsekben is el lehet végezni az alapképzést.

„Ott vannak még a tudományos akadémia intézeteiben nyílt aspirantúrák, amelyek külön oktatási intézményeknek számítanak. Ez egy eléggé »felfújt« rendszer. És ezek csak az állami intézmények, mellettük van 85 magán (intézmény – a szerk.)” – mondta Vinnickij.

Szerinte az intézményhálózat optimalizálásának szükségességét az ország demográfiai helyzete is indokolja, hiszen csökkenő tendenciát mutat a felsőoktatási hallgatói létszám. Hozzátette: az Európai Bizottság, amely ellenőrzi, hogyan teljesíti Ukrajna az európai uniós csatlakozás követelményeit, szintén az ukrajnai felsőoktatási intézmények számának csökkentését javasolja.

„A demográfiánk nem tud ennyi oktatási intézményt támogatni. Tizenöt éve egy intézmény átlagos diáklétszáma 6,5 ezer volt, ma 3,5 ezer. És ez a tendencia folytatódik. Az Európai Bizottság cselekvési terv kidolgozását javasolja erre vonatkozóan. Az oktatási tárca reagált – már kidolgoztuk A felsőoktatási intézményhálózat korszerűsítéséről szóló törvénytervezetet” – mondta el az Oktatási és Tudományos Minisztérium helyettes vezetője.

E dokumentum szerint Ukrajnában többek közt el kívánják különíteni az úgynevezett felsőoktatás előtti szakképzési intézményeket (kolledzseket) és a tulajdonképpeni felsőoktatási intézményeket – jelezte Vinnickij.

Ezenkívül a területileg elkülönült strukturális alegységeket (fiókokat) vagy más oktatási intézményekhez kell csatolni, vagy önálló felsőoktatási intézményekké kell válniuk.

„Európában nem létezik a területileg elkülönült strukturális egységek vagy fiókok fogalma, nehéz elképzelni, hogy például Hamburgban fiókja legyen a müncheni egyetemnek, Marseille-ben pedig a párizsi egyetemnek. Szét kell választanunk ezeket” – mondta Vinnickij.

Hozzátette: 2023 végére Ukrajnában legalább hat egyesített intézmény működik majd különböző régiókban.

(hk/life.pravda.com.ua)