Leadta a szlovákiai államfőválasztáson való indulásához szükséges aláírásokat Forró Krisztián

2024. január 31., 09:08 , 1195. szám

Leadta múlt pénteken a szlovákiai államfőválasztáson való indulásához szükséges aláírásokat Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársasági elnökjelöltje, aki ezt a pozsonyi törvényhozás épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be.

Arról, hogy a pártelnök lesz a Magyar Szövetség köztársasági elnökjelöltje, még december 9-i kongresszusán döntött a felvidéki magyar párt. A szlovák államfőválasztás első körének időpontját március 23-ára tűzték ki, a jelöltség leadásának határideje január végén jár le.

Forró Krisztián a sajtótájékoztatón felidézte: először 2014-ben állított saját elnökjelöltet a felvidéki magyar párt Bárdos Gyula személyében, aki akkor jól szerepelt a megmérettetésen. Rámutatott: az államfőválasztás ezúttal is lehetőséget ad arra, hogy ráirányítsák a figyelmet a felvidéki magyar közösség megoldásra váró problémáira.

A pártelnök elmondta: az induláshoz szükséges 15 ezer támogató aláírás csaknem dupláját gyűjtötték össze és adták le. Rámutatott: mivel a legnagyobb valószínűséggel az államfőválasztás csak annak második körében dől majd el, amennyiben sikerül jól szerepelnie, az jó lehetőséget és erős tárgyalási pozíciót ad majd ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösséget érintő témákat asztalra lehessen tenni.

Forró Krisztián ezek sorában említette a jelentős részben magyarok lakta déli régiók fejlesztését, a Benesi-dekrétumok eltörlésének felvetését és a szlovák állampolgársági törvény megváltoztatását.

(MTI/Kárpátalja)