Farsangi rendezvény Gyertyánligeten

2024. február 13., 13:25 , 1197. szám

A gyertyánligeti szórványmagyarság négy év után újra megtartotta hagyományos farsangi rendezvényét. A program a helyi KMKSZ-alapszervezet rendezésében valósult meg, mellyel főként a közösség ifjúsága számára szerettek volna a nehéz idők ellenére kikapcsolódási lehetőséget biztosítani. Idén is kulturális műsorral és finom fánkkal várták az érdeklődőket, azonban a hagyományostól eltérő módon a bált az országban kialakult helyzet miatt nem tartották meg.

Ájben István, a KMKSZ Gyertyánligeti Alapszervezetének elnöke elmondása szerint az elmúlt húsz évben a farsangi mulatság elengedhetetlen kulturális programja volt a helyi magyarságnak, hiszen ez egyike azon rendezvényeknek, ahol a közösség tagjai találkozhatnak, együtt lehetnek. Mint mondta, korábban farsangi bált is szerveztek, amelyen az idősebb generációt is igyekeztek megszólítani. De a jelenlegi körülményekből adódóan csak szerény kulturális programot tudtak megvalósítani. Azonban a közösség ifjabb tagjai már nagyon várták ezt az alkalmat.

A farsangi programon a helyi vasárnapi iskola növendékei, valamint a P. Frangepán Katalin Gimnázium hálózat gyertyánligeti óvodájának növendékei léptek fel. A gyerekek verset mondtak, énekeltek és különböző jelmezeket is öltöttek. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke hangsúlyozta: kiemelt jelentősége van a helyi programoknak, amelyekre napjainkban is fontos kellő figyelmet fordítani, hiszen szükség van a közösségi élményekre. Mint fogalmazott: „Ezek a programok azért szükségesek, mert a gyerekeket is megmozgatják. Fontos a szülőknek is, fontos a közösségnek, és most érezhetjük, hogy mennyire szükségünk van egymásra. Mennyire szükség van arra, hogy meglátogassuk egymást, hogy eljöjjünk egymáshoz és együtt örüljünk az itteni közösséggel az eredményeknek, mindannak, amit létrehoztunk” – emelte ki Sari József, aki reményét fejezte ki, hogy a megkezdett munkának a jövőben is folytatása lesz. „Terveink között szerepel, hogy az autentikus népzenét és néptáncot elhozzuk ide, és segítsünk abban, hogy a helyi közösség is saját nyelveként használja” – tette hozzá az elnök.

Az esemény során a jelmezbe öltözött gyerekeket egy három főből álló zsűri értékelte. Kiemelt szempontként vették figyelembe az ötletes, egyedi, kézzel készített kosztümöket. A zsűri értékelése alapján a Katolikus Karitász felajánlásával az első három helyezett értékes ajándékban részesült.

Macsek Názár, a Katolikus Karitász gyertyánligeti munkatársa kérdésünkre elmondta: „Nem volt egyszerű dolgunk a zsűrizés során. Hiszen legszívesebben mindenkit díjaztunk volna, de csak az első három helyezett részesült ajándékban. Viszont a gyerekek nagyon ügyesek és kreatívak voltak, jobbnál jobb jelmezeket láthattunk.”

Az alkalmat jótékonysági céllal szervezték meg, amelyen a fronton teljesítő Tuser József családjának várták a felajánlásokat. A program végén a farsangi fánk sem maradt el.             

Várady Enikő