Nyílt napot szerveztek a II. RF KMF Felsőfokú Szakképzési Intézetében

2024. március 21., 08:14 , 1203. szám

Megtartotta idei első nyílt napját a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Felsőfokú Szakképzési Intézete március 20-án.

Az intézmény dísztermében összegyűlt érdeklődőket Soós Katalin igazgató köszöntötte, aki részletes tájékoztatást adott a Szakképzési Intézetben zajló életről, valamint ismertette az intézményt érintő fontos tudnivalókat.

A kezdeti időszakot felelevenítve Soós Katalin elmondta, hogy az oktatási intézményt 2014-ben alapították felsőfokú szakképzési intézetként, mely mára számos pozitív változáson ment keresztül. „Kárpátalján ez az egyetlen olyan felsőfokú szakképzési intézet, ahol magyar nyelven tanulva kaphatnak érettségi bizonyítványt és sajátíthatnak el egy szakmát is az itt tanulók” – hangsúlyozta az igazgatónő, hozzátéve: az iskola nem állami, hanem alapítványi fenntartású intézmény, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és annak jótékonysági alapítványa működteti a magyar kormány támogatásából.

Hasonlóan a korábbi évekhez, ezúttal is öt szakra lehet majd jelentkezni az általános iskola kilencedik osztályát befejezően: óvodapedagógia, szociális munka, számvitel és adóügy, alkalmazott matematika és turizmus. Az igazgató asszony azonban hozzátette, hogy a pontos felvételi eljárásról még biztosat nem tudnak mondani, ugyanis Ukrajnában még nem elérhető a felvételi eljárások menete. Ami azonban bizonyos, hogy idén is elektronikus kabineten keresztül, motivációs levéllel lehet majd benyújtani a jelentkezéseket.

A magyar állam támogatásából fenntartott intézményben az oktatás ingyenes, s a diákok tanulmányi eredményektől függően ösztöndíjban részesülnek. Minden itt tanuló, aki minimum 6-os átlaggal rendelkezik, ösztöndíjat kap, emellett lehetőség van kollégiumi elhelyezésre is. Az oktatás összesen négy tanévből áll, melyből az első két év a középiskolai oktatás, amely az érettségi bizonyítvány megszerzésével zárul, s ezt követi két év szakmai képzés – tette hozzá Soós Katalin, aláhúzva: „Ez az az iskola, ahová tanulni kell jönni, és ahol ezt elvárjuk a diákoktól!”

Az igazgatónő kitért a tanulás melletti számos más lehetőségre is, melyek elsősorban az egészséges életmódra való nevelést, hagyományaink és szokásaink tiszteletben tartását és továbbadását, valamint az akár életre szóló barátságok kialakulását szolgálják.

Soós Katalin általános tájékoztatóját követően az öt szakbizottság felelősei egymás után mutatták be a szakokat, betekintést adva az adott képzés munkájába. Ezután az intézmény oktatói és diákjai egy különleges csapatversenyre invitálták a jelenlévőket, így járva be az épület minden szintjét és annak minden zugát, megismerve a szakok kínálta lehetőségeket, emellett további figyelemfelkeltő és izgalmas foglalkozásokon is részt vehettek.

A II. RF KMF Felsőfokú Szakképzési Intézete tavasszal egy újabb nyílt napot szervez, melynek részleteiről az intézmény honlapján fognak tájékoztatást adni.

lexi