Kormányzati személycserék: Danyilovnak is mennie kellett

2024. április 3., 11:09 , 1204. szám

Volodimir Zelenszkij elnök március 26-án menesztette Olekszij Danyilovot, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárát. Helyére Olekszandr Litvinenkót nevezte ki, aki korábban a Külső Hírszerző Szolgálatot (SZZR) irányította. Az SZZR-t mostantól Oleh Ivascsenko vezeti, aki ezelőtt a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályán és a vezérkarban dolgozott – adta hírül a DW.

„Összességében azt várom, hogy erősödnek államunk stratégiai képességei, amelyektől országunk nemzetbiztonsága függ” – értékelte az RNBO élén végrehajtott személycserét Zelenszkij szokásos esti videoüzenetében.

Az elnök nem említette Danyilov menesztésének konkrét okát. Megköszönte a munkáját, és közölte, hogy más területre helyezik át.

Március 29-i videoüzenetében az államfő bejelentette: „Olekszij Danyilov a diplomácia területén folytatja munkáját, pontosabban jóváhagytam kinevezését államunk új nagykövetévé a Moldovai Köztársaságban. Arról beszélt nekem, hogy éppen így képzeli további munkáját Ukrajnáért. Számunkra Moldova rendkívül fontos állam a térség biztonsági kihívásai s a kétoldalú együttműködésünk szempontjából is.”

A sajtó emlékeztet, Danyilov 2019-ben lett az RNBO titkára, miután Volodimir Zelenszkij győzelmet aratott az elnökválasztáson, és mindvégig hűséges tagja volt az államfő csapatának. Hivatali ideje alatt része volt a bűnözőkkel, a csempészekkel, az oroszbarát politikusokkal és az általuk irányított médiával szembeni szankciók kidolgozásában és bevezetésében. Az RNBO döntése nyomán kezdeményezték utóbb az oligarchák nyilvántartásának létrehozását.

Danyilov rendszeresen kommentálta a témák igen széles körét – a politikától a katonai kérdésekig – és számos, a közvéleményt megosztó kijelentést tett.

„Danyilov nyilatkozataival és tetteivel tesztelte az elnöki csapat az ukrán társadalom reakcióját bizonyos kezdeményezésekre” – véli Ihor Rejterovics politológus, a T. H. Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem docense.

Az utóbbi időben azonban Danyilov több félresikerült interjút adott, véli a szakértő. Példának a kínai különleges képviselő esetét hozta fel.

Mint ismeretes, a közelmúltban az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Danyilov bírálta Kína javaslatát, hogy Ukrajna folytasson béketárgyalásokat Oroszországgal, és a sajtóbeszámolók szerint egy félreérthető szójátékot engedett meg magának a nemrég Kijevet is felkereső kínai különleges képviselő, Li Huej nevével kapcsolatban. Utóbb Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója tagadta, hogy az RNBO titkárának azért kellett volna távoznia, mert megsértette a kínai különmegbízottat.

Rejterovics szerint a titkár távozásától függetlenül is újragondolásra szorult az RNBO szerepe, amelynek Danyilov vezetése alatt az intézményre nem jellemző funkciókra összpontosult a munkája.

„Az RNBO egy tanácsadó testület, amelynek elsősorban nemzetbiztonsági és védelmi kérdésekben kell tanácsot adnia az elnöknek, nem pedig a belpolitikai nézeteltérések és csatározások ügyében” – mutatott rá a szakértő.

Utóbb úgy tűnhet, Danyilov menesztése része az elnök által korábban jelzett kormányzati átalakításnak. Március 29-én az államfő menesztette Andrij Jermaknak, az Elnöki Hivatal vezetőjének két helyettesét: Olekszij Dnyiprovot és Andrij Szmirnovot. E tisztségekre Irina Mudrát és Olena Kovalszkát nevezték ki.

Az Ukrajinszka Pravda március 30-án jelentette, Zelenszkij felmentette Szerhij Sefirt, az elnök első asszisztensét, illetve több tanácsadójától is megvált, köztük Mihajlo Raduckijtól, Szerhij Trofimovtól és Oleh Usztenkótól. Menesztette az államfő Natalija Puskarjovát, az önkéntes tevékenységért felelős, és Aljona Verbickát, a védők jogainak biztosításáért felelős állományon kívüli megbízottakat is.

(ntk/dw.com/pravda.com.ua)