Időskor a háború után: ki állja majd a nyugdíjakat?

2024. május 12., 16:33 , 1209. szám

A háború után valószínűleg sok ukrajnai polgár számára elérhetetlen lesz a nyugdíj 60 éves kortól. És nem azért, mert az emberek nem rendelkeznek majd elegendő társadalombiztosítási idővel a nyugdíjba vonuláshoz, hanem azért, mert nem lesz, aki a hozzájárulásaival gondoskodjon a nyugdíjak folyósításáról – írta a TSZN április 30-án.

Az ukránok többsége nem mehet majd nyugdíjba, mivel az államnak nem lesz miből nyugdíjat fizetnie – jelentette ki Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter az Ukrajna demográfiai jövője: a stabilitás és a fellendülés stratégiája című fórumon.

Rohamosan apad Ukrajna munkaképes lakossága. A szociálpolitikai tárca vezetője szerint ma minden dolgozó ukránra jut egy nyugdíjas. Jelenleg Ukrajnában körülbelül 0,3 a bérek nyugdíjjal történő kiváltásának aránya, vagyis az átlagos nyugdíjas korábbi fizetésének hozzávetőlegesen 30%-át kapja nyugdíjként. Miután az egységes társadalombiztosítási hozzájárulásból (ЄСВ) származó bevétel nem elegendő a nyugdíjak folyósításához, a hiányt az államnak kell fedeznie a költségvetésből.

Ma a katonák jó fizetést kapnak, és ennek megfelelően vonnak le a bérükből a Nyugdíjalapba. A háború után viszont nem lesz ilyen bevétele a Nyugdíjalapnak.

Ahhoz pedig, hogy a fizetés legalább 40%-át helyettesítsék az időskorúak nyugdíjával, Ukrajnának hozzávetőleg 6 millióval több munkaképes lakosra lenne szüksége. Ezt a növekményt nem lehet természetes népességszaporulattal biztosítani. Ezért sok ukránnak tovább kell dolgoznia idős korában, aktívnak kell maradnia, ameddig csak lehetséges, és saját munkájával kell eltartania magát.

Amint azt Okszana Zsolnovics a fórumon megjegyezte, fontos hazahozni a teljes körű invázió előtt távozott ukránokat is, valamint lényeges az olyan, más országokból érkező migránsok munkába állítása, akik különböző okokból Ukrajnában képzelik el a jövőjüket.

 (zzz/tsn.ua)