Elnökjelöltek vagyonbevallása

Juscsenkónak Zapija van, Timosenkónak se lakása, se autója

2009. november 27., 09:00 , 463. szám

A tíz legesélyesebb elnökjelölt közül hat dollármilliomos - legalábbis erre a következtetésre juthatunk hivatalosan bevallott aktívumaik sajtóbeli értékelése alapján. Ezzel együtt furcsára sikeredtek ezek a "vallomások".

Október végétől az ukrajnai Központi Választási Bizottság sajátságos szerénységi verseny színhelye lett, amint kezdtek beérkezni az adatok az elnökjelöltek hivatalos jövedelmeiről. Az államfői posztért ringbe szálló politikusok által saját kezűleg kitöltött jövedelembevallások számos kérdést vetnek fel - többségük jövedelme ugyancsak szerénynek tűnik, s egy sor egyéb furcsaságra is fény derül.

Hogy valamennyire is reális képet kaphassunk az elnökjelöltek anyagi helyzetéről - legalábbis a legesélyesebbnek tartott tíz induló esetében -, meg kell becsülni az általuk deklarált vagyon piaci értékét, amihez az országos sajtó ezekben a napokban bőséges háttéranyaggal szolgált. Kiderült például, hogy csupán a szóban forgó tíz személy bevallott ingatlanjainak és járműveinek az értéke meghaladja a 30 millió dollárt. Ráadásul a szakértők úgy kalkulálták ki ezt a tekintélyes összeget, hogy megítélésük szerint a politikusok távolról sem deklaráltak minden olyan vagyonelemet, amelyet a valóságban használnak, tehát amelynek ők vagy hozzátartozóik így vagy úgy vélhetően a tulajdonosai is.

A hivatalos vagyonbevallások nemegyszer csodálatos embereknek tüntetik fel a jelölteket, akiknek sikerül az, ami az egyszerű halandóknak általában meghaladja az erejét. Vegyük például Inna Bogoszlovszkaját, akinek minden vagyona saját bevallása alapján egy Mercedes-Benz CLS 350-es személygépkocsi. Egy ilyen jármű ára mintegy 100 ezer dollár, ami szinte fillérre egyenlő a jelölt egyévi jövedelmével. Ugyanakkor a politikusnak egyáltalán nincs lakása, s a bankszámláján is csupán 30 ezer dollár "árválkodik".

Gyakori jelenség, hogy az ukrajnai politikusok rokonaikra íratják vagyonukat, ezért a szakértők vagyonuk felmérésekor egységesen kezelik az elnökjelöltek és családtagjaik tulajdonát, illetve a bankszámláikon levő pénzt.

Meglepetésre Viktor Juscsenko majdnem a leggazdagabb jelöltnek bizonyult, csupán a bankárként is ismert Szerhij Tihipko mögött maradva el bevallott jövedelmeit tekintve. A jelenlegi államfő deklarált vagyona mintegy 7-8 millió dollárra rúg. Ezt a vagyont egy 13 hektáros "birtok" képezi Novije Bezradicsiben, továbbá néhány, összesen mintegy 600 négyzetméternyi alapterületű kijevi lakás. Furcsa viszont, milyen szerényen áll a jelenlegi államfő közlekedési eszközök tekintetében: a nevén csupán egy 1942-es kibocsátású Harley Davidson motorkerékpár, s egy Zaporozsec (ZAZ-965A) típusú személygépkocsi szerepel!!! Elemzők szerint legalább ennyire csodálatos, hogy a Juscsenko család éves összbevétele saját bevallásuk szerint nem egészen 200 ezer dollár, mert így jelenlegi tulajdonuk megszerzéséhez legalább 40 évre lett volna szükségük.

Immár szinte hagyománynak tekinthető, hogy a jelöltek között Julija Timosenko kormányfőé a Hamupipőke szerepe. Vagyonbevallása szerint ugyanis a miniszterelnöknek nincs se lakása, se autója. Csak férjének nevén szerepel egy 52 négyzetméteres lakás és 255 négyzetméternyi egyéb rendeltetésű ingatlan Dnyepropetrovszkban. Ugyancsak a férjé a család egyetlen autója, az igen szerényen 50-62 ezer dollárra becsült Toyota Land Cruiser Prado terepjáró. Mindez persze nem akadályozza meg a kormányfőt abban, hogy egy kétszintes, 3,5-4 millió dollár értékűre becsült villában lakjék a gazdagok által kedvelt főváros környéki Koncsa-Zaszpában. A kormányfő és családja összbevétele nem éri el az évi 400 ezer dollárt, így azután az ukrán háziasszonyok elgondolkodhatnak azon, hogyan telik az ország Júliájának arra, hogy a legmenőbb párizsi divatházakban szerezze be látványos kosztümjeit.

Éves bevételeiket tekintve a "legszegényebb" a vizsgált tíz jelölt közül a két politikai szélsőség képviselője: Petro Szimonyenko kommunista pártvezér, illetve a radikális jobboldal üdvöskéje, Oleg Tyahnyibok, a Szvoboda vezetője. Szimonyenko nevén mindössze 0,8-0,9 millió dollár értékű kijevi lakása szerepel, éves összjövedelme pedig szinte kizárólag fizetésére korlátozódik, s "csupán" 29 547 dollár. Nem fizethet túl jól a szélsőségesség Tyahnyiboknak sem, hiszen vidéki házának és lembergi lakásának összértéke nem éri el a félmillió dollárt, s Toyota Landcruiser 200-as terepjáróját is "mindössze" 95 ezer dollárra becsülik a hozzáértők. A Szvoboda vezérének éves bevétele családtagjainak jövedelmével együtt is "csupán" 25 634 dollár.

Egyvalamiben mindenképpen hasonlít egymásra az elnökjelöltek többsége: hosszú ideig állami hivatalnokként dolgoztak, általában viszonylag szerény fizetésért, mégis tekintélyes vagyonra sikerült szert tenniük az évek folyamán. Ennek következtében mára gyakorlott könyvelőknek sem igen sikerülne összhangba hozni költségvetésükben a kiadási és a bevételi oldalt. Ha pedig egyszer elérjük, hogy az állami hivatalnokoknak nem csupán a bevételeiket lesz kötelező bevallani, hanem a reális kiadásaikról is számot kell majd adniuk, vélhetően a nemzetközi pénzügyi szaktekintélyek is tehetetlenül tárják szét a karjukat, ha azt kérdezik tőlük, hogyan gazdálkodnak az ország nagyjai. (Kárpátalja/Korreszpondent)