A dél-amerikai paradicsommoly

2024. október 12., 15:28 , 1231. szám

Idén több olyan írás jelent meg a világhálón, amelyekből megtudhattuk, hogy Kárpátalján is jelen van a dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta). A Tuta absoluta immár több országban is a paradicsom legveszélyesebb kártevőjévé nőtte ki magát. Ezek után talán nem árt kicsit jobban megismerkednünk a kártevő életmódjával és kártételével, valamint – szükség esetén – a védekezés lehetőségeivel.

A hernyó tápnövényei lehetnek a paradicsom mellett a burgonya és a Solanaceae családba tartozó más növények, de egyéb fajokat – pl. veteménybab, petúnia – is megtámadhat.

Leírása, életmódja

A paradicsommoly szárnyfesztávolsága 10–12 mm, elülső szárnyának alapszíne szürkés, sárgás, rajta fekete foltok láthatók. A hátsó szárny töve világosabb, csúcsa felé sötétebb, barnásszürke. A sárgásfehér színű tojások 0,2–0,4 mm hosszúságúak, az ezekből frissen kikelt lárvák 0,4–0,5 mm-es, a kifejlett hernyók kb. 9-10 mm-es nagyságot érnek el. A hernyók alapszíne sárgászöld, fejükön fekete foltot viselnek.

A nőstény a levelekre, esetleg a szárra rakja le tojásait. Egy-egy nőstény akár 250–300 tojást is képes lerakni. A hernyók megfelelő hőmérséklet mellett 4-5 nap alatt kelnek ki. Bebábozódásuk a talajban vagy a levelek felszínén történik. A bábstádium időtartama 9-10 nap.

Határozatlan nemzedékszámú faj, megfelelő hőmérsékleti körülmények között folyamatosan jelen vannak. A termesztőberendezésekben évente akár 10–12 nemzedékük is kifejlődhet. Áttelelni tojás-, báb- vagy kifejlett állapotban is képesek. A lepkék este és reggel aktívak, napközben a levelek között rejtőzködnek.

Kártétele

A kártevő alak a lárva (hernyó), mely elsősorban a paradicsom leveleiben készít járatokat (táplálkozásával jelentős levélfelületen képes aknázni), de megrághatja a paradicsom szárát és a termését is. A száron és a kocsányon egyaránt megtalálható az akna. A szárba való berágása az egyik legveszélyesebb kártétel, mivel ilyenkor az összes potenciális termésről lemondhatunk a károsított szárrész felett. A termésen, a kocsány körül berágások és ürülék jelzi a lárva kártételét. A termés sérülése gombás fertőzések kialakulásához vezethet, ami a paradicsom rothadását okozhatja a betakarítás előtt vagy után, vagyis a termés eladhatatlan.

Védekezés

Mint minden kórokozó és kártevő esetében, a dél-amerikai paradicsommoly ellen is akkor védhetjük meg növényeinket a leghatékonyabban, ha észrevesszük a kártevő jelenlétét, és időben megkezdjük a védekezést. Mivel a paradicsommoly imágói erősen vonzódnak a fényhez, ezért az éjszakai aktivitású rovarok kifejlett egyedei tömegesen pusztíthatók a sötétedés kezdetétől a hajnali órákig megszakítás nélkül használt elektromos rovarcsapdával (fénycsapdával). A fénycsapda használatával folyamatosan alacsony szinten tartható a terület paradicsommoly-fertőzöttsége, ezáltal jelentős mértékben csökkenthető a rovar által okozott kártétel mértéke is.

Ugyancsak eredményesen alkalmazható a feromoncsapdák kihelyezése a fóliasátor területén. Ekkor a hímek elfogásával megakadályozhatjuk, hogy a rovarok szaporodjanak. A csapdázás során érdemes odafigyelni a lapok folyamatos cseréjére szükség esetén.

A vegyszeres védekezésről is több helyen olvashatunk, a leírtak alapján igen jól működő vegyszereket (hatóanyagokat) ajánlanak. Amennyiben amúgy is védekezünk a tripszek és atkák ellen az állományban, úgy érdemes lehet a spinozad hatóanyagú (Spintor) és az abamektin hatóanyagú (Vertimec) készítményeket választani, melyekkel a lárvák ellen védekezhetünk. Bár Ukrajnában nincs az engedélyezett szerek listáján a Phantom nevezetű készítmény, más országokban eredményesen alkalmazzák a paradicsommoly irtására. A vegyszeres védekezések alatt, a permetszerek megválasztásakor mindenképp oda kell figyelnünk az élelmiszer-egészségügyi várakozási idő betartására.

Tihor-Sárközi Mónika,

az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa